Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. februarja 2024.

Pogrešane osebe

Izpostava Kranj

Ob 8.00 se je na območju naselja Gorenja vas, občina Gorenja vas–Poljane, nadaljevalo iskanje pogrešane osebe 12.2.2024. Posredovali so gasilci PGD Poljane, Javorje, Sovodenj, Trebija, Trata, Hotavlje, Lučine in Gorenja vas, pripadniki ekipe INFOKOM CZ Škofja Loka, vodniki reševalnih psov GRS, vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije-SIP 4 in Zvezi vodnikov reševalnih psov Gorenjska 1 ter policisti PU Kranj. Osebo so našli preminulo.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Med 10.50 in 16.30 je bilo zaradi goste megle v luki Koper priprto tovorno pristanišče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.44 je na poti v Krnico, občina Kranjska Gora, pohodnik zdrsnil na poledeneli gozdni cesti. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanega oskrbeli ter prepeljali do ceste in predali reševalcem NMP Jesenice, ki so ga prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 12.57 se je pri naselju Zagorica pri Čatežu v občini Trebnje pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci PGD Čatež pod Zaplazom so poškodovanca prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Trebnje so ga oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.58 sta na Cesti Svobode v Brežicah trčili osebni vozili. Reševalci NMP Brežice so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Brežice. Gasilci PGE Krško so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Celje

Ob 3.37 je v naselju Vezovje, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli po razlitih motornih tekočinah.

Ob 12.40 je v Mali Pristavi, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo naletelo v vozilo pred seboj. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 15.38 sta v krožišču pri Šmarjah, občina Koper, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP. Odpeljan je bil v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 17.59 je na cesti Kranj–Lahovče izven naselja Lahovče, občina Cerklje na Gorenjskem, voznik zapeljal z vozišča in prebil rezervoar za gorivo, iz katerega je začelo iztekati gorivo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom preprečili iztekanje in nevtralizirali izteklo gorivo.

Ob 21.47 je na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom skupaj z reševalci NMP osebo rešili iz vozila, vozilo postavili nazaj na cesto, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Oseba je preminula na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.23 je na izvozu iz ljubljanske severne obvoznice na Dunajsko cesto v smeri Novih Jarš osebno vozilo naletelo na vozilo pred seboj. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Ob 22.40 sta na Obvozni cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, do prihoda reševalcev NMP Ljubljana nudili pomoč dvema poškodovanima osebama in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovani osebi so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.52 sta v Šempasu v občini Nova Gorica trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.26 so v naselju Selce v občini Vojnik gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Socka in Nova Cerkev so zavarovali kraj dogodka, nadzorovali izgorevanje saj in pregledali okolico dimnika. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 15.36 so v Hofmanovi ulici v Rogatcu gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rogatec so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali okolico in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 4.45 je na Stari cesti v Kranju gorel zapuščen objekt. Gasilci GARS Kranj, PGD Kranj-Primskovo, Kokrica, Britof, Predoslje, Suha in Mavčiče so iz objekta evakuirali šest oseb. Dve poškodovani osebi so oskrbeli gasilci in ju predali reševalcem NMP Kranj. Gasilci so objekt pogasili in preventivno pregledali.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.08 je ob Vojkovi cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa. Uničeno lopo so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše.

Ob 16.27 je ob Božičevi ulici v Ljubljani gorela vrtna lopa. Uničeno lopo in dva kubična metra drv so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 17.18 je v ulici Angele Vode v Ljubljani gorelo v stanovanju v večstanovanjskem objektu. Požar so začeli gasiti stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo. Gasilci so prezračili prostore, stanovanje pregledali s termovizijsko kamero, izmerili prisotnost nevarnih plinov in odklopili glavno varovalko.

Ob 17.18 je v Erbežnikovi ulici v Ljubljani iz peči na trda goriva izhajal gost dim. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so okolico peči očistili tlečih ostankov ter prezračili objekt. Stanovalko, ki se je nadihala dima, so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so pred odhodom opravili meritve nevarnih plinov, vendar povišanih koncentracij niso zaznali.

Izpostava Maribor

Ob 15.33 so v naselju Kumen, občina Lovrenc na Pohorju, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil na leseno ploščo, zato so gasilci PGD Lovrenc na Pohorju odprli okoli 10 kvadratnih metrov površine pod katero je tlelo in gorelo ter ogenj omejili in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 14.53 je v naselju Bač, občina Ilirska Bistrica, zagorelo v lesnopredelovalnem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Knežak, Koritnice, Ilirska Bistrica, Podgora-Podgraje, Podgrad, Jelšane, Postojna in Pivka.

Izpostava Ptuj

Ob 18.08 je v naselju Draženci občina Hajdina zagorelo na elektro drogu. Gasilci PGD Draženci so zavarovali kraj dogodka, dežurna služba Elektro Maribor je odklopila napetost in napako na električnih vodih odpravila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.40 so na Pohorski cesti v Slovenj Gradcu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenj Gradec so pogasili požar, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.47 je pri naselju Štajngrob v občini Sevnica gorel travnik. Gasilci PGD Šentjanž so pogasili požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 18.50 se je izven naselja Brdo, občina Tržič, ogenj iz nepogašenega kurišča razširil na travo in podrast. Gasilci PGD Kovor so pogasili požar površine okoli 30 kvadratnih metrov in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.55 so na Trati XIV v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili travniški požar na površini okoli 10 kvadratnih metrih.

Ob 13.06 so v bližini Novomeške ceste v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar suhe trave in grmičevja na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 16.18 je v Prigorici, občina Ribnica, ob vodnem zadrževalniku gorelo na travniku. Gasilci PGD Prigorica so požar pogasili.

Ob 16.29 so na Trati XIV v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar suhe trave in grmičevja na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 17.38 so na Trati XIV v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar suhe trave in grmičevja na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 18.16 so na Trati IX v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar suhe trave in grmičevja na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 16.29 so na Trati XIV v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar suhe trave in grmičevja na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 19.00 so na več lokacijah v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili okoli 5200 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 19.53 so na Kolodvorski cesti v Kočevju nad železniško progo gasilci PGD Kočevje pogasili okoli 150 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 20.01 so v ulici Trata XIV v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili okoli 150 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.32 je nad kamnolomom v Solkanu v občini Nova Gorica krajan opazil dim. Požar grmičevja na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 16.49 je v bližini naselja Tomaj v občini Sežana gorela suha trava. Požar na površini okoli 1800 kvadratnih metrov so pogasili gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 21.24 je na Ljubljanski cesti v Mariboru gorel zabojnik za odpadni papir. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 18.24 je v Dutovljah v občini Sežana na gradbišču gorel manjši kup smeti. Požar so pogasili gasilci ZGRS Sežana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.29 je v Hacquetovi ulici v Ljubljani v prvi kleti garažne hiše iz osebnega vozila iztekla manjša količina pogonskega goriva. Gasilci GB Ljubljana so z vpojnim sredstvom posuli in sanirali madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.17 so v bližini Vojkove ceste v Novi Gorici pri zemeljskih delih naleteli na ne eksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila šrapnel topovske granate kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, Italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.37 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo s psom.

Izpostava Kranj

Ob 5.33 so na Mlaški cesti v naselju Mlaka pri Kranju, občina Kranj, gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 17.47 je na Pipanovi cesti v Šenčurju v večstanovanjskem objektu obtičalo dvigalo. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in rešili ljudi iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.10 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do onemogle osebe reševalcem NMP in policiji.

Ob 11.21 so v Murnovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov in svojcev s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in onemoglo osebo prenesli na posteljo.

Ob 11.59 je na Bregu pri Ribnici na Dolenjskem v občini Ribnica v stanovanjskem objektu iztekala voda iz radiatorja. Gasilci PGD Ribnica so zaprli ventil in posesali vodo.

Ob 13.33 je na Podpeški cesti v Notranjih Goricah, občina Brezovica, oseba padla z lestve. Gasilci PGD Notranje Gorice–Plešivica so jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP in nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.05 se je v Mlinski ulici v Mariboru v poslovnem objektu sprožil požarni alarm zaradi iztekanja vode iz stenskega hidranta. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli dva ventila, pregledali prostor in izklopili alarm.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.23 so na Prevaljah gasilci PGD Prevalje zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske, ki je v UKC Maribor prepeljal obolelo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/