Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob z jordanskim kraljem in premierjem Katarja o aktualnih razmerah na Bližnjem vzhodu

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes ob robu 60. Münchenske konference sestal z Jordanskim kraljem Abdulahom II.
Premier dr. Golob se je sestal  z Jordanskim kraljem Abdulahom II

Premier dr. Golob se je sestal z Jordanskim kraljem Abdulahom II | Avtor: Anže Malovrh/STA

Sogovornika sta se zavzela za takojšnje premirje in zadostno humanitarno pomoč v Gazi. Posebno pozornost sta namenila zaskrbljujoči situaciji v Rafi in se strinjala, da je potrebno vložiti vse napore, da se humanitarna katastrofa ustavi. Sogovornika sta se strinjala, da je edina rešitev za trajen mir in stabilnost, rešitev dveh držav. Jordanski kralj je premiera dr. Goloba povabil na obisk, ta je vabilo sprejel.

Premier dr. Golob se bo srečal tudi s predsednikom vlade Katar, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem in generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger. Sestal pa se bo tudi z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in predsednikom Open Society Fundacije Alexandrom Sorosem.

Na povabilo organizatorjev varnostne konference bo premier dr. Golob danes, kot častni govorec, sodeloval na t. i. "spotlight" panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Povabilo na enega izmed najbolj prepoznavnih političnih panelov varnostne konference predstavlja priznanje Vladi Republike Slovenije in njenim zunanje – političnim prizadevanjem za mir in varnost v svetu. Hkrati pa predstavlja priložnost, da Slovenija predstavi svoje poglede na reformo VS OZN. Na povabilo fundacije BWM in v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) se bo premier. Dr. Golob udeležil še razprave o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja.

Že včeraj se je premier dr. Golob sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris, generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem in visokim predstavnikom ZN za begunce Grandijem.

V izjavi za slovenske medije je premier dr. Golob včeraj dejal, da je bila ključna tema pogovorov, kako ustaviti morijo v Gazi ter strinjanje, da mora mednarodna skupnost narediti vse, da prepreči katastrofo v Rafi. "To je naloga mednarodne skupnosti, na katero se moramo sedaj vsi osredotočiti. Izraelu moramo jasno sporočiti, da je potrebno storiti vse, da se prepreči katastrofa v Rafi." Premier dr. Golob si želi, da bi se stališčem Slovenije do katastrofe v Gazi, pridružilo čim več držav članic, s tem bi EU izkazala enotnost.

Spregovoril je tudi o podpori Slovenije humanitarnim organizacijam pod okriljem Združenih narodov, predvsem organizaciji UNRWA. "Slovenija delovanje organizacije podpira, saj je to edini način, da imajo ljudje v Gazi dostop do vode, hrane in zdravstvene oskrbe" je dejal premier dr. Golob in dodal, da se je za podporo Slovenije organizaciji UNRWA zahvalil tudi generalni sekretar Organizacije združenih narodov.

Neposreden prenos "spotlight" panela lahko ob 12.30 spremljate tukaj.