Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. februarja 2024.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Ob 8.30 dalje je v Kopru zaradi goste megle priprto tovorno pristanišče za ladijski promet.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.12 si je na planini Talež, občina Bled, pohodnica poškodovala gleženj. Reševalci GRS Radovljica so poškodovanko oskrbeli na kraju dogodka, prenesli v dolino in jo predali NMP Bled. Ti so jo prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.14 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Reševalci na smučišču so mu nudili prvo pomoč in ga pripravili za prevoz. Helikopter SV z ekipo HNMP je poškodovanega prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 14.36 je na Voglu, občina Bohinj, posredoval helikopter SV z dežurno ekipo HNMP, kjer so oskrbeli ponesrečenega smučarja in ga prepeljali v SB Jesenice.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 8.14 je pri Ptujskem jezeru, občina Ptuj, pod vodstvom policije stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali gasilci PGD Ptuj in JZ GB Maribor, ki so s pomočjo čolna s sonarjem preiskali levi breg jezera. Pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija se bo nadaljevala v prihodnjih dneh.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 0.58 je na Kamniški cesti v Homcu, občina Domžale, osebno vozilo zletelo s ceste in se večkrat prevrnilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 8.58 so na regionalni cesti pri naselju Žlebič, občina Ribnica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Ribnica pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter delavcem avto vleke pomagali pri nalaganju vozil. Poškodovani osebi so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.45 sta na ljubljanski zahodni obvoznici od priključka Brdo proti razcepu Kozarje trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli poškodovano voznico.

Ob 20.29 je v naselju Vaseno, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z absorbentom posuli po razlitih motornih tekočinah in očistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.16 je v naselju Krašči, občina Cankova, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, obrnili vozilo nazaj na kolesa, nudili pomoč delavcem vlečne službe in z absorpcijskimi sredstvi posuli po izteklih tekočinah.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.45 je v Kajuhovi ulici v Celju gorela hrana v pečici. Požar je pred prihodom gasilcev pogasila stanovalka. Gasilci PGE Celje so s termovizijsko kamero pregledali stanovanje in ga prezračili ter opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov, ki pa jih ni bilo zaznati.

Ob 21.25 je v naselju Cerovec v občini Šentjur gorela hladilna naprava v pomožnem objektu. Požar so delno pogasili občani že pred prihodom gasilcev PGD Lokarje, ki so nato pregledali in prezračili objekt, pregledali napravo ter dokončno pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 16.55 je na Finžgarjevi cesti v Kranju gorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj, PGD Stražišče in Bitnje so pogasili požar, zaprli ventil plinske napeljave, iz objekta iznesli ožgane predmete in pregrete dele ohladili. Celoten objekt so prezračili in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Ob 22.23 je v naselju Šutna, občina Kranj, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj, PGD Žabnica in Bitnje so požar pogasili, iznesli pogorele ostanke in prezračili prostore objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.44 je v Runkovi ulici v Ljubljani zagorelo olje na štedilniku. Požar je pogasila občanka že pred prihodom GB Ljubljana, ki so preventivno pregledali prostore.

Izpostava Maribor

Ob 19.52 so se na Miklavški cesti v naselju Spodnje Hoče, občina Hoče–Slivnica, v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so varovali objekt do izgoretja saj in lastniku odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

Izpostava Ptuj

Ob 19.48 so v Dornavi gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dornava so prekinili dovod zraka v kurišče, pregledali prostore s termovizijsko kamero in svetovali pregled dimnika.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.36 je na Cesti VDV-brigade v naselju Dol pri Hrastniku, občina Hrastnik, gorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar so pogasili stanovalci pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Hrastnik so prezračili zadimljen objekt in s termovizijsko kamero pregledali prostor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 14.27 so v bližini naselja Vašca, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje pogasili in prekopali kup tlečega pepela, ki ga je neznana oseba odvrgla ob robu gozda.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.13 je na Trati XIV v Kočevju gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili okoli 3000 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 19.22 so ob Obvozni cesti v Ljubljani na travniku gorele bale sena. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica.

Ob 20.28 je v bližini Kolodvorske ceste v Kočevju gorel travnik v velikosti okoli 250 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.25 je nad ulico Pot na gradič, občina Kobarid, pri spomladanskem čiščenju ogenj ušel izpod nadzora in se razširil na travnato površino. Občan je požar, ki je zajel okoli 150 kvadratnih metrov površine pred prihodom gasilcev PGD Kobarid omejil, gasilci so ga dokončno pogasili, pregledali območje in pogasili manjša žarišča.

Izpostava Postojna

Ob 16:29 je v naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Podgrad so požar na površini okrog treh hektarjev pogasili in dodatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 18.53 je v Antoličičevi ulici v Mariboru gorel zabojnik za odpadni papir. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili, ogenj je zabojnik v celoti uničil, dva pa sta bila poškodovana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 4.23 je v naselju Britof, občina Kranj, v trgovskem centru iz hladilnega kompresorja uhajal plin in izteklo olje. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventile, omejili uhajanje plina in nevtralizirali izteklo olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 8.52 so v ulici Ob potoku na Vrhniki pri gradbenih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije ter Zahodnoštajerske regije sta topovsko granato kalibra 57 mm, mase 2,86 kg uničila na varnem kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.55 so v kraju Kasaze, občina Žalec, gasilci PGD Kasaze-Liboje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 12.34 so v Topolšici v občini Šoštanj gasilci PGE Velenje zavarovali mesto pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja, ki jo je prepeljal v UKC Maribor.

Ob 13.48 se je v Kamni Gori, občina Slovenske Konjice, občanka zaklenila iz hiše, na štedilniku pa se je smodila hrana. Gasilci so s tehničnim posegom vstopili v hišo in s štedilnika odstavili posodo s hrano.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.06 so v Puhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana, ob prisotnosti policije, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 16.44 so na Poti k Ribniku v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve skozi balkon vstopili v stanovanje večstanovanjske stavbe, od znotraj odprli vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP ter svojcem omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 14.42 so v Vitomarcih, občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, gasilci PGD Vitomarci skupaj z delavci CP Ptuj odstranili drevo s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/