Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje z župani pri urejanju vodotokov se nadaljuje

Ob porečjih rek se nadaljujejo delovna srečanja z županjami in župani slovenskih občin. Danes se je minister Novak s sodelavci Ministrstva za naravne vire in prostor ter Direkcije Republike Slovenije za vode mudil na porečju Savinje.

Cilj delovnih obiskov je pregled izvedenih del v okviru izrednih ukrepov in vzdrževalnih del v javno korist ter oblikovanje predloga načrta sanacijskih in investicijskih del na vodotokih v letih 2024 in 2025.

Dopoldne je minister s sodelavci iz ministrstva in direkcije za vode ter ob prisotnosti koncesionarjev preveril stanje na terenu, popoldne pa se je sestal z županjami in župani občin v tem delu reke Savinje: Solčava, Luče, Ljubno, Rečica ob Savinji, Nazarje, Gornji Grad, Mozirje, Braslovče, Polzela, Prebold, in Šmartno ob Paki. Na tem v poplavah prizadetem območju je bilo v okviru izrednih ukrepov zaključenih 177 delovišč in s tem delo na okoli 110 kilometrih vodotokov.

Županom so bila na popoldanskem srečanju v Polzeli predstavljena že izvedena vzdrževalna dela in izredni ukrepi v letu 2023, bistven del delovnega obiska pa je bila predstavitev predloga programa del javne službe za leti 2024 in predlog sanacij in investicij v letih 2024 in 2025. Komunikacijo z občinami smo okrepili in želimo, da te aktivno sodelujejo pri oblikovanju končnega programa tudi s svojimi predlogi. V skladu s sanacijskim programom bodo ureditve potekale predvidoma od dveh do petih let. Tudi v izvajanje sanacij in investicij bodo občine aktivno vključene.

Minister Novak je ob robu srečanja povedal: »Letni program vzdrževalnih del se pripravlja v sodelovanju z občinami. Želimo ga sprejeti v mesecu marcu. Po tridesetih letih smo pričeli tudi z novimi investicijami v vodotoke. Hidrološka študija bo narejena za celotno dolino, pri čemer bo upoštevana odpornost na podnebne spremembe, s tem pa bo poplavna ogroženost bistveno manjša. Za nekatere ukrepe, ki bodo najbolj potrebni in učinkoviti predvsem v zgornjem delu porečja, pa smo se dogovorili, da se zanje prične pripravljati dokumentacija z zadrževalniki plavja in kamenja, tako da materiala ne bo odnašalo v dolino.«

V četrtek, 15. februarja 2024, si je državna sekretarka dr. Lidija Kegljevič Zagorc s sodelavci ogledala potek del na delu porečja reke Drave, ki leži v občinah Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Ptuj, Starše, Markovci, Sveti Tomaž pri Ormožu, Ormož, Zavrč in Središče ob Dravi. Na tem območju je bilo v letu 2023 v okviru izrednih ukrepov zaključenih 35 delovišč, kar pomeni delo na več kot 37 kilometrih vodotokov.