Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za zdravje glede zamenjave tkivnih vzorcev dveh bolnikov

Na ministrstvu obžalujemo, da je prišlo do hude napake in se zavedamo resnosti situacije, ki vpliva tako na paciente, njihove svojce kot tudi zdravstveno osebje. Vse vpletene institucije bomo pozvali k uvedbi internega strokovnega nadzora.

Na Ministrstvu za zdravje smo bili o zamenjavi histopatološkega materiala obveščeni 15. februarja 2024 s strani izvajalca zdravstvene dejavnosti, ko je opozorilni nevarni dogodek prijavil po predvidenem protokolu. Slednji sicer nalaga izvajalcem, da najkasneje v 48 urah po dogodku oziroma po odkritju anonimizirano sporočijo opozorilni nevarni dogodek na Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ), v svoji organizaciji pa v roku 45 dni izvedejo analizo vzrokov in načrt ukrepanja. Poročilo o realizaciji ukrepov, predvidenih za preprečitev morebitnih podobnih odklonov, morajo v treh mesecih po dogodku poslati na UNKIZ.

Protokol ne predvideva takojšnjega obveščanja javnosti, je pa prav, da je javnost obveščena in seznanjena z anonimiziranim poročilom po opravljeni analizi.