Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič na neformalnem srečanju ministrov za raziskave

V belgijskem La Hulpu je v okviru predsedovanja Belgije Svetu EU v četrtek, 15. februarja, potekalo neformalno srečanje ministrov pristojnih za raziskave, ki se ga je udeležil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič.

Minister dr. Papič je na prvem delovnem zasedanju na temo transformativne narave evropskih okvirnih programov za raziskave in inovacije izpostavil predvsem pomembnost vstopnih in izstopnih točk pri rezultatih, ki so pomembni za določeno področje, interne neposredne poti za povečevanje in vrednotenje rešitev in izhodiščno vključevanje uporabnika s strani projektnih skupin. Družboslovne in humanistične vede morajo dopolnjevati vsak projekt, je povedal, saj zagotavljajo kritičen vpogled v človeško vedenje, družbeno dinamiko, kulturne dejavnike in etične vidike, ki so sestavni del uspeha in vpliva raziskovalnih projektov na različnih področjih. »Poleg tega je pomembno obdržati temeljne elemente Widening programa v 10. okvirnem programu in vsaj podvojitev proračuna za ta program,« je povedal minister in dodal, da evolucijo v smeri transformativne politike na področju raziskav in inovacij v Sloveniji zelo dobro razumemo, saj jo usklajeno z okvirnim programom EU izvajamo že dve leti. »Poleg tega načrtujemo dvig sredstev za raziskave in razvoj na 1,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) oziroma 3,5 odstotka BDP skupaj z industrijskimi partnerji,« je zaključil minister.

Ministri so razpravljali tudi o spodbujanju medsektorskega in interdisciplinarnega sodelovanja. Minister dr. Papič je med drugim izpostavil preoblikovanje Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS), znotraj katere je vzpostavljen inovacijski steber financiranja, uspešno vzpostavitev strateških razvojno-inovacijskih partnerstev pred več kot desetimi leti, dogovor med vlado, Gospodarsko zbornico Slovenije in predstavniki institucij znanja o skupnih aktivnostih za hitrejši razvojni napredek Slovenije, podporo novim projektom kompetenčnih centrov, ki ustrezajo potrebam strateških razvojno-inovacijskih partnerstev za razvoj pametnih rešitev v različnih sektorjih na področjih uporabe vodika, umetne inteligence in polprevodnikov ter prenovo visokošolskega sistema v Sloveniji v smeri Družbe 5.0.

Na drugem delovnem zasedanju so ministri razpravljali o tehnološkem razvoju za pospeševanje industrijskega razogljičenja in krepitev konkurenčnosti Evropske unije. Minister dr. Igor Papič je poudaril, da so v okviru zelenih tehnologij nujni veliki demonstracijski projekti. »V Sloveniji se tako na pobudo našega ministrstva oblikuje industrijski konzorcij na področju vodikovih tehnologij v povezavi z Japonska agencija za napredne energetske in industrijske tehnologije (angleško New Energy and Industrial Technology Development Organization - NEDO), s katero smo že uspešno zaključili pomemben demonstracijski projekt na področju pametnih omrežij. Konzorcij bo oblikovalo 15 partnerjev, s katerimi bomo izpeljali ta velik pilotni projekti, namenjen aplikativnemu prenosu znanja,« je zatrdil minister.

Ob robu dogodka se je minister dr. Papič sestal z madžarskim ministrom za področje inovacij in visokega šolstva dr. Hankom Balazsom, s katerim sta govorila o predsedovanju Madžarske Svetu EU, ki bo nasledila Belgijo julija 2024, začetku razprave o učinkovitejšem programu Widening in financiraju raziskav v okviru bodočega 10. okvirnega programa (FP10). Glede priprav novega okvirnega programa se je minister sestal tudi z evropsko komisarko za raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Iliano Ivanovo.

Multilateralni ministrski dialog o načelih in vrednotah mednarodnega sodelovanja na področju raziskav in inovacij

Minister dr. Papič se je dan kasneje, 16. februarja, v Bruslju udeležil multilateralnega ministrskega dialoga o načelih in vrednotah mednarodnega sodelovanja na področju raziskav in inovacij, ki sta ga soorganizirala in gostila belgijsko predsedstvo in Evropska komisija. 

Uvodoma je izpostavil, da je Slovenija že od samega začetka zavezana procesu multilateralnega dialoga in da je za državo, kot je Slovenija, možnost odkrito razpravljati o ključnih zadevah globalnega sodelovanja na področju raziskav in inovacij s strateškimi partnerji zelo pomembna. »Naša podpora temu procesu temelji na dejstvu, da so številna načela in vrednote mednarodnega sodelovanja na področju raziskav in inovacij vključena v slovensko nacionalno znanstvenoraziskovalno in inovacijsko strategijo 2030. Raziskovalna odličnost, odprta znanost, vrednotenje znanja, etika in integriteta ter enakost spolov igrajo ključno vlogo pri razvoju sodobnega, odprtega, vključujočega in mednarodno povezanega ekosistema raziskav in inovacij,« je povedal minister. Usmerjamo se proti zaupanja vrednemu, odprtemu, dostopnemu, vključujočemu, nediskriminatornemu in varnemu mednarodnemu okolju, ki ni ugodno le  za naše raziskovalke in raziskovalce, temveč lahko resnično prinaša trajne in učinkovite koristi za blaginjo naših državljank in državljanov, je prepričan dr. Papič.

Ob robu multilateralnega ministrskega dialoga se je minister dr. Papič srečal s predstojnico izvršnega urada in začasno direktorico Sektorja za družbene in humanistične vede pri UNESCO Mariograzio Squicciarini, s katero sta govorila o aktivnostih na področju akademske svobode in zaščite znanstvenic in znanstvenikov. Sestal se je tudi z namestnikom generalnega sekretarja za politike znanosti, tehnologije in inovacij Sakamotom Shuichijem. Minister ga je seznanil z napredkom priprave skupnega demonstracijskega projekta. Na pobudo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije se namreč oblikuje nov industrijski konzorcij v povezavi z japonsko energetsko in tehnološko agencijo - NEDO. V okviru konzorcija bo zagnan velik demonstracijski poligon na izbranih lokacijah v Sloveniji na področju vodikovih tehnologij. Gre za velik pilotni projekti, namenjen aplikativnemu prenosu znanja, pri katerem bodo sodelovali gospodarstvo in raziskovalne institucije. Delovni obisk v Bruslju je minister dr. Papič zaključil s pogovorom z dr. Mono Nemer, glavno svetovalko za znanost kanadskega ministrstva za inovacije, znanost in industrijo. Govorila sta o možnosti nadaljevanja sodelovanja med Slovenijo in Kanado na področju visokega šolstva in znanosti.