Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. februarja 2024.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.01 je v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci GARS Kranj so ukleščeno osebo rešili in jo predali reševalcem NMP Kranj v nadaljnjo oskrbo, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili vozišče.

Izpostava Maribor

Ob 19.35 uri sta v Industrijski ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.15 sta na avtocesti med počivališčem Starine in izvozom Kronovo, občina Novo mesto, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli ponesrečenca in ga rešili iz osebnega vozila, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto. Reševalci so ga odpeljali v SB Novo mesto. Dežurni delavci DARS-a so usmerjali promet ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. 

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.20 je na Tovarniški cesti v Preboldu gorelo na kombinirani kurilni napravi v kurilnici stanovanjske hiše. Požar je pričel gasiti lastnik, dokončno pa so ga gasilci PGD Prebold in prezračili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 00.11 je bil v Ulici Moše Pijade v Mariboru opažen dim v petem nadstropju v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - Studenci so s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje, odmaknili pozabljeno hrano s štedilnika, zbudili spečega stanovalca, ga oskrbeli s kisikom, prezračili prostore in pregledali objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 8.34 je v naselju Dornava v istoimenski občini v stanovanjskem objektu prišlo do eksplozije plinske jeklenke. Gasilci PGD Dornava so iznesli plinsko jeklenko, pogasili tleče stvari in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.20 je na Grobeljski cesti v Mengšu gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole.

Izpostava Postojna

Ob 15.56 je v naselju Veliko Brdo, občina Ilirska Bistrica, gorelo manjše tovorno vozilo. Požar na vozilu so pogasili gasilci PGD Jelšane in Ilirska Bistrica.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.35 so v naselju Pušča v občini Murska Sobota na prostem goreli različni odpadki na manjši površini. Gasilci PGD Pušča so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 6.37 so v Dalmatinovi ulici v Novem mestu v poslovnih prostorih zaznali rahel vonj po plinu. Gasilci GRC Novo mesto so zaprli dovod plina, pregledali objekt, z detektorjem premerili vrednosti in prezračili prostore. O dogodku so bili obveščeni policisti in upravljalec plinskega omrežja.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.16 so na cesti pri Dolgi poljani, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina nevtralizirali oljni madež v dolžini 400 metrov.

Izpostava Postojna

Ob 15.14 je na relaciji Divača–Lokev, občina Divača, iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci ZGRS Sežana so prečrpali okoli 250 litrov goriva in zatesnili rezervoar.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.49 so v naselju Zagora, občina Kanal ob Soči, pri zemeljskih delih naleteli na ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, sta na varno odstranila 36 različnih ubojnih kosov, mase 601,76 kg. Najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne, italijanske, francoske in avstrijske izdelave. Do uničenja so jih prepeljali v skladišča.

Izpostava Postojna

Ob 10.02 je v gozdu blizu naselja Veliko polje, občina Sežana, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS, Notranjske regije sta na odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odpeljala v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.14 se je v naselju Brezje v občini Mozirje stari plaz ponovno aktiviral na travniku in v gozdu nad stanovanjskimi hišami v velikosti okoli 60 metrov po dolžini in 50 metrov navzdol. Gasilci PGD Mozirje so plaz prekrili s folijo. 

Izpostava Kranj

Ob 5.10 je v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju v stanovanju večstanovanjskega objekta iz radiatorja nekontrolirano iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom zaustavili iztekanje vode in posesali izteklo vodo.

Ob 9.09 se je v Grogovi ulici v Naklem pri delu v hlevu poškodovala oseba. Gasilci GARS Kranj so reševalcem NMP Kranj nudil pomoč pri oskrbi osebe.

Ob 14.40 je v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju voda iztekala iz radiatorja v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so ustavili iztekanje in posesali vodo ter obvestili upravljalca objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.17 so v Rožni ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 19.58 so na Cesti 6. maja na Vrhniki gasilci PGD Stara Vrhnika v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 2.16 se je na Gosposvetski cesti v Mariboru v večstanovanjskem objektu stanovalec zaprl na balkon. Gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje in odprli balkonska vrata.

Ob 23.55 je v Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru v stanovanju iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom zaprli ventil na puščajoči vodni inštalaciji.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.29 so v naselju Hudeje v občini Trebnje gasilci PGD Trebnje odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/