Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Bruslju na srečanju obrambnih ministrov Nata

Redno srečanje ministrov za obrambo Nata, ki se je danes odvijalo v Bruslju, je med drugim potekalo v znamenju priprav na vrh Nata v Washingtonu in zaznamovanja 75-letnice obstoja Nata.

Ministri so srečanje, na katerem je sodelovala tudi povabljena Švedska, začeli z zasedanjem v zavezniškem formatu na temo odvračanja in obrambe, kjer so podali usmeritve glede nadaljnje krepitve zavezniške odvračalne in obrambne drže, vključno z okrepitvijo Natovih prednjih sil in implementacijo Natovega modela sil. Minister Marjan Šarec je ob tem poudaril, da je za vse zaveznice, vključno s Slovenijo, ključno, da vsa prizadevanja tudi v prihodnje usmerijo v prilagajanja posodobljenemu sistemu kolektivne obrambe. Slovenija ostaja trdno zavezana povečevanju izdatkov za obrambo s ciljem izpolnitve ciljev zmogljivosti in danih zavez.

V luči krepitve lastne varnosti in zmožnosti nudenja prihodnje pomoči Ukrajini je razprava naslovila tudi krepitev obrambne industrije in proizvodnje ter iskanja priložnosti za skupne nabave.

Srečanje so ministri nadaljevali z zasedanjem Sveta Nato – Ukrajina (angleško NATO-Ukraine Commission - NUC), ki se ga je poleg švedskega obrambnega ministra udeležil tudi visoki predstavnik EU Josep Borrell. Ministri so, po predstavitvi stanja na terenu s strani ukrajinskega obrambnega ministra Rustema Umerova, razpravljali o paketu pomoči Ukrajini, ki se postopoma preusmerja v zagotavljanje dolgoročne podpore Ukrajini, kar je znova pozdravil tudi minister Šarec.

Še pred srečanjem obrambnih ministrov je prek avdio-video povezave potekalo zasedanje Kontaktne skupine za podporo obrambi Ukrajine. Predstavili so stanje na terenu ter razpravljali o potekajočih aktivnostih in prihodnji podpori Ukrajini, vključno z najavami novih donacij oborožitve in opreme.

Dvorana za zasedanje z veliko ovalno mizo za katero sedijo sodelujoči ministri

Redno srečanje ministrov za obrambo Nata, ki se je danes odvijalo v Bruslju, je med drugim potekalo v znamenju priprav na vrh Nata v Washingtonu in zaznamovanja 75-letnice obstoja Nata | Avtor: Nika Vrhovnik

1 / 2