Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na predstavitvi knjige Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besed

Državna sekretarka Vesna Humar se je na sedežu Združenja Slovenska izseljenska matica udeležila predstavitve knjige Janeza Roglja z naslovom Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besedi ki je izšla s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 Janez Rogelj in Vesna Humar. Stojita, zadaj na desni plakat Slovenske izseljenske matice.

Janez Rogelj in Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

V pozdravnem nagovoru je državna sekretarka Humar izrazila svoje veselje, da je slovenski knjižni trg obogaten z novim dragocenim delom, ki predstavlja pomemben prispevek k slovenski literaturi in kulturi. "Na Uradu smo zato še posebej ponosni, da smo lahko vsaj delček prispevali k temu izjemnemu projektu," je poudarila ter dodala, da si želi, da bi delo spodbujalo k nadaljnjem raziskovanju in k priznavanju slovenskega izseljenstva kot ključnega dela naše narodne identitete.

Z izdajo prvega dela knjige Janeza Roglja Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besedi se je Združenje Slovenska izseljenska matica lotilo priprave obsežnega projekta, katerega cilj je objava prispevkov o zgodovini slovenskega izseljenstva.

V prvem delu je dolgoletni tajnik združenja predstavil pregled reševanja izseljenskih vprašanj pred ustanovitvijo te organizacije in opisal njen razvoj v letih med 1951 in 1990. V knjigi je moč najti obsežen fotografski arhiv in arhiv publikacij združenja. V osrednjem delu predstavlja tudi zgodbe posameznikov iz Brazilije in Švedske.