Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. februarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.52 je pri Koči pod Bogatinom, občina Bohinj, nenadno obolela planinka. Reševalci GRS Bohinj in združena ekipa GRS-HNMP z Brnika so planinko oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.31 je v bližini Lajnarja v naselju Zgornja Sorica, občina Železniki, nenadno obolel pohodnik. Reševalci GRS Škofja Loka in združena ekipa GRS - HNMP z Brnika so pohodnika oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.59 je na Cesti na Ključ v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek in pristalo na boku v potoku. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu le-te do reševalnega vozila. Na vodotok potoka so preventivno postavili vpojno črevo.

Ob 14.52 so na regionalni cesti Kamnik–Ločica, občina Kamnik, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, počistili cestišče in s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila. Reševalci NMP Kamnik in Domžale so oskrbeli tri poškodovane osebe in jih odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.33 sta v naselju Dobrova, občina Dobrova - Polhov Gradec, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Dobrova in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, na osebnem vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 19.12 sta v križišču Ceste proletarskih brigad in Jadranske ceste v Maribor trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč policiji z osvetljevanjem kraja dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 0.14 je na Cesti v Staro vas v Postojni osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili dve poškodovani osebi in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri njuni oskrbi in prenosu v reševalno vozilo. Reševalci so ju prepeljali v nadaljnjo zdravniško oskrbo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.38 so na Dečkovi cesti v Celju zaznali dim v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje so opravili meritev plinov in pregled s termovizijsko kamero, vendar posebnosti ni bilo zaznati. Zaradi suma na napako na električni napeljavi so svetovali, naj do prihoda električarja pustijo pod napetostjo le najnujnejše porabnike.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.07 so v Malem Vrhu pri Šmarju v občini Grosuplje gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmarje–Sap so ohladili in očistili tuljavo ter odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 16.42 je v Čevljarski ulici v Orehovi vasi, občina Hoče-Slivnica, gorelo v mansardi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hotinja vas, Bohova, Hoče in JZ GB Maribor so pogasili manjši požar, iznesli tleče dele pohištva, odprli montažni strop, pregledali mansardo, prezračili prostore in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Hotinja vas. Ena oseba se je pri gašenju požara poškodovala in so jo reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.08 so v naselju Prelska, občina Velenje, gasilci PGD Vinska Gora pogasili travniški požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 17.59 je na Cesti Lole Ribarja v Šoštanju goreli odpadki na prostem. Gasilci PGD Šoštanj so pogasili manjši požar.

Izpostava Koper

Ob 16.51 je v Dekanih, občina Koper, gorelo na težje dostopnem terenu nad obdelovalnimi površinami blizu pokopališča. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 15.26 je v naselju Gozd, občina Tržič, gorela podrast. Gasilci PGD Križe, Bistrica pri Tržiču in Tržič so požar pogasili, prekopali in teren pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 16.28 je na Koroški cesti v Kamnici, občina Maribor, gorelo na travniku. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so pogasili požar na površini okoli 900 kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.52 je v naselju Rogašovci v občini Rogašovci gorela podrast. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Rogašovci, Sveti Jurij, Nuskova in Serdica.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.09 so v Dobruški vasi, občina Škocjan, gorele smeti in odpadna embalaža. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobrava.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.11 je na Jenkovi cesti v Velenju osebno vozilo pri trku v dvižni steber prebilo posodo za motorno olje, pri čemer je to izteklo. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali izteklo olje in pomagali vozilo naložiti na avtovleko.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.45 je v ulici Šmihel v Novem mestu na ekološkem otoku prišlo do razlitja jedilnega odpadnega olja. Gasilca GRC Novo mesto sta razlito olje nevtralizirala in očistila okolico. Posledic za okolje ni.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.30 je v Starem trgu v občini Slovenj Gradec zaradi okvare motorja iz tovornega vozila iztekla večja količina motornega olja. Razlito olje na površini okoli 15 kvadratnih metrov in v jašku za meteorne vode so nevtralizirali gasilci PGD Slovenj Gradec.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.08 so na železniški postaji v Novi Gorici delavci na gradbišču naleteli na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato kalibra 75 mm italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.07 so na pobočju hriba Volkovnjak, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije med detekcijo območja našli večjo količino NUS. Na varno so odstranili 10 različnih kosov ubojnih sredstev in 108 kosov pehotnega streliva v skupni masi 53,16 kg italijanskega in avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.12 so v Anhovem, občina Kanal, na delovišču v kamnolomu naleteli na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato kalibra 210 mm, mase 103,6 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.44 so na Rogli, občina Zreče, gasilci PGD Zreče zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca.

Ob 15.07 so v Aškerčevi ulici v Mozirju gasilci PGD Mozirje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 16.09 so na Pohorski cesti v Zrečah gasilci PGD Zreče iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 18.51 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 6.35 so v Groharjevem naselju, občina Škofja Loka, gasilci PGD Stara Loka nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.31 so v Klavčičevi ulici v Kamniku gasilci PGD Kamnik ob navzočnosti policije in reševalcev NMP ZD Kamnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli preminulo osebo.

Ob 14.42 je v Kurilniški ulici v Ljubljani onemogla oseba padla v stanovanju. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem RP UKC Ljubljana pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 16.11 so v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah gasilci PGD Sveta Trojica iz ribnika izčrpali okoli 100 kubičnih metrov vode, očistili propust ribnika ter sprostili odtekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/