Skoči do osrednje vsebine

Zagotavljanje največje koristi otrok v civilnih sodnih postopkih v Sloveniji

Državni sekretar dr. Igor Šoltes je s pozdravnim nagovorom otvoril Uvodno konferenco skupnega projekta Evropske unije in Sveta Evrope »Zagotavljanje največje koristi otrok v civilnih sodnih postopkih v Sloveniji« na Bledu.

Projekt, ki ga sofinancirata EU in Svet Evrope, izvaja pa ga Oddelek za pravice otrok Sveta Evrope, v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje, bo trajal do konca februarja 2026.

Dr. Igor Šoltes je med drugim izpostavil, da je Slovenija v zadnjih nekaj letih izvedla pomembne reforme na področju kazenskega pravosodja in na tem področju postala vodilna evropska država pri kreiranju otrokom prijaznega pravosodja, ter da je sedaj čas, da se temu dodatno posvetimo tudi na področju družinskega prava in obravnavi otrok v civilnih sodnih postopkih. Državni sekretar je še opozoril, da zgolj sprememba formalnega okvira za odločanje v postopkih, ki vključujejo otroke, ni dovolj, temveč je treba nenehno iskati načine za izboljšanje, da bi dosegli napredek pri zagotavljanju največje koristi otrok v teh postopkih.

Pomen medsektorskega in medresorskega usklajevanja kot ključnega dejavnika za uspeh je poudarila tudi Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, ki je tudi posebej izpostavila, da je »Otrokom prijazno pravosodje pomemben del sodelovanja GD REFORM s Slovenijo«.

Zaruhi Gasparyan iz Oddelka za otrokove pravice pri Svetu Evrope pa je povedala, da ima Svet Evrope bogate in pozitivne izkušnje pri sodelovanju s Slovenijo v preteklih projektih ( ustanovitev Hiše za otroke in projekt izboljšanja sistema obravnave mladoletnih storilcev kaznivih dejanj), ter da je projekt zagotavljanja največje koristi otrok v civilnih sodnih postopkih še en dokaz zavezanosti Slovenije k zaščiti in spoštovanju pravic otrok, z namenom ustvariti boljšo družbo zanje in uresničiti koncept otrokom prijaznega pravosodja.