Skoči do osrednje vsebine

S sodelovanjem in stalnim angažmajem zoper spletno in medvrstniško nasilje

Nasilje na spletu je enako razdiralno kot nasilje kjer koli drugje. Na ministrstvu smo zelo aktivni pri omejevanju in preprečevanju nasilja na spletu. Naš cilj je spletno okolje, kjer se bodo uporabniki, zlasti otroci in mladostniki, počutili varni, zaščiteni in suvereni pri komunikacijah z drugimi in pri učenju, je med drugim dejala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Priročnik so izdali pri Safe.si v mesecu varne rabe interneta in ob nedavnem dnevu varne rabe interneta (letos je bil to 6. februar, vsako leto pa je to torek v drugem tednu februarja). Letošnja osrednja tema varne rabe interneta je problematika spletnega nasilja. Obsežen priročnik so napisali številni avtorji z različnih ustanov, poleg sodelavcev Safe.si, ki so zaposleni na Fakulteti za družbene vede, še s Skupnosti Centrov za socialno delo, Policije in Inšpektorata za šolstvo. Priročnik bo šolskim delavcem olajšal soočanje s spletnim nasiljem, ki se dogaja med osnovnošolci in srednješolci in se z njim šolski delavci ukvarjajo praktično vsakodnevno. Po zagotovilih izdajatelja je priročnik orodje, ki bo v pomoč pri reševanju incidentov spletnega nasilja v šolah, da bo to hitrejše in lažje, posledice za vse vpletene pa čim manj boleče. Po en izvod priročnika bodo vsem šolam poslali brezplačno, nato pa bo na voljo za naročilo brezplačno.

Tudi na ministrstvu se intenzivno angažiramo zoper spletno in medvrstniško nasilje. S kampanjami in dogodki osveščamo o škodljivih posledicah spletnega nasilja, o načinih njegovega preprečevanja in načinih obrambe pred njim, s številnimi programi usposabljanj za delo s sodobnimi tehnologijami ter z izobraževanji pa sistematično širimo zavedanje o uničevalnosti in primitivnosti spletnega nasilja ter gradimo sisteme, da se bodo uporabniki spleta, zlasti mladi, znali zaščititi pred škodljivimi posledicami in bodo znali odreagirati, ko se sami srečajo s spletnim nasiljem ali ko ga opazijo pri drugih.

V boju proti tej pereči težavi pa imata pomembno vlogo tudi akt o umetni inteligenci (AUI) in akt o digitalnih storitvah (DSA).

Akt o umetni inteligenci bo s svojimi predpisi o tveganju postavil jasne okvire za uporabo sistemov umetne inteligence, s čimer bo preprečil uporabo tovrstnih sistemov za spodbujanje ali širjenje spletnega nasilja. Poleg tega bo akt spodbujal razvoj sistemov umetne inteligence, ki lahko pomagajo pri prepoznavanju in preprečevanju spletnega nasilja.

Akt o digitalnih storitvah pa bo s svojimi pravili o odgovornosti platform za spletne storitve poskrbel, da bodo platforme morale hitreje in učinkoviteje odzivati na prijave spletnega nasilja. Poleg tega bo DSA platformam naložil obveznost, da vzpostavijo jasne in pregledne postopke za obravnavo primerov spletnega nasilja.

Zaradi hitrosti, s katero se spletno okolje in sodobne tehnologije razvijajo in spreminjajo, je omejevanje nasilja na spletu naloga vseh, zlasti odraslih, da skupaj, s sodelovanjem, ozaveščanjem in ukrepanjem vsakodnevno delamo spletno okolje za bolj varen kraj za vse uporabnike, je med drugim dejala ministrica Stojmenova Duh.

Brezbrižnost, podcenjevanje škodljivosti posledic spletnega nasilja, umikanje pogleda, molk ali nedejavnost, da ne prijavimo nasilja, ko ga zaznamo, omogočajo krepitev nasilja. Spletno nasilje je realno in nevarno, vsi, zlasti učitelji, starši ter strokovni delavci, ki se ukvarjajo z mladimi, pa zaradi hitrega razvoja tehnologij potrebujemo poleg krepitve zaupanja tudi neprestano učenje in nove kompetence za prepoznavanje, obravnavanje in preprečevanje spletnega nasilja. Spletno okolje, kjer se bodo pripadniki novih generacij počutili varni, suvereni in zaščiteni, lahko ustvarimo samo skupaj, je na predstavitvi priročnika pozvala ministrica Stojmenova Duh.