Skoči do osrednje vsebine

Pred vrati so zimske počitnice, ne pozabimo na varnost na smučiščih

S prihodnjim tednom se za šolarje začenjajo zimske počitnice. V tem času bodo urejena in domača smučišča polna otrok, najstnikov in družin. Med zimskimi aktivnostmi pa kljub razposajenosti ne smemo pozabiti na pazljivo in odgovorno ravnanje.

Po podatkih Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve so se v letošnji smučarski sezoni (2023/2024) do sedaj zgodile 303 nesreče na 19 slovenskih smučiščih. V njih je bilo udeleženih 310 ljudi, med katerimi je bilo največ smučarjev (258) in deskarjev (45). Največji delež ponesrečencev je starih od 11 do 14 let, slaba polovica (47 odstotkov) vseh udeležencev pa je mlajša od 20 let.

Prav tako podatki kažejo, da je najpogostejši vzrok za nastanek nesreče pomanjkljivo smučarsko znanje. Ravno zato je pomembno, da mlade opomnimo na spoštovanje pravil, uporabo brezhibne opreme in jih spodbudimo k varnemu ravnanju na smučišču. Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi najmlajšim ter začetnikom smučanja in deskanja.

Mednarodna smučarska zveza (francosko Fédération Internationale de Ski - FIS) je za večjo varnost postavila deset pravil obnašanja na smučišču. Ta pravila moramo spoštovati vsi udeleženci na belih strminah.

Želimo vam prijetne počitnice in varno na vaših zimskih poteh.