Skoči do osrednje vsebine

Direktiva o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Danes je bil na zasedanju Odbora stalnih predstavnikov v Bruslju potrjen dogovor o predlogu Direktive Evropskega parlamenta in Sveta o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

Slovenija se je pridružila državam, ki so izrazile obžalovanje, da direktiva ne vsebuje tudi moderne definicije kaznivega dejanja posilstva na evropski ravni. Dejstvo, da direktiva vsebuje zahteve glede potrebnega izobraževanja v smislu privolitve, pa je korak v pravo smer.

Direktiva na evropski ravni uvaja nekatera nova kazniva dejanja, kot na primer prepoved prisilnih porok ter avtonomno kaznivo dejanje pohabljanja ženskih spolnih organov. Kot kazniva opredeljuje tudi vrsto ravnanj, storjenih z uporabo računalniških tehnologij.

Poleg ureditve nekaterih kaznivih dejanj direktiva zagotavlja tudi izboljšanje položaja žrtev kaznivih dejanj nasilja nad ženskami ter njihovih družinskih članov, predvsem preko vzpostavljenih mehanizmov prepoznavanja individualnih potreb tako z vidika zaščite, kot tudi zagotavljanja storitev, ki so potrebne za preprečevanje ponovne viktimizacije žrtve ter zagotavljanje njenega dostojanstva ter možnosti nadaljnje participacije v družbi.

O potrditvi dogovora bo jutri glasoval Evropski parlament.