Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Sanja Štiglic v Varnostnem svetu OZN: Ključno je preventivno delovanje

Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v New Yorku udeležila odprte razprave Varnostnega sveta OZN o vplivu podnebnih sprememb in ogrožene prehranske varnosti na ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. V govoru je poudarila pomembnost pravočasnega zaznavanja procesov, povezanih s podnebnimi spremembami ter prehransko varnostjo, ki bi lahko vodili do konfliktov.
Državna sekretarka Štiglic med nagovorom v Varnostnem svetu
1 / 3

Državna sekretarka Sanja Štiglic je v nastopu v Varnostnem svetu OZN izpostavila tesno prepletenost podnebnih sprememb in prehranske varnosti ter neposreden vpliv pomanjkanja prehranskih in vodnih virov na izbruh novih konfliktov. "Podnebne spremembe so ključni izziv našega časa. Neposredno ogrožajo obstoj številnih držav članic OZN in so lahko povod za konflikte. Zaradi čezmejne narave podnebnih sprememb in nezanesljive preskrbe s hrano se mora odzvati mednarodna skupnost kot celota," je poudarila v New Yorku. Dodala je, da mora Varnostni svet pri tem odigrati svojo vlogo in zagotovila, da je Slovenija pripravljena sodelovati pri tovrstnih prizadevanjih.

Potrebno je ukrepanje celotne mednarodne skupnosti preko humanitarne pomoči, razvojnega sodelovanja ter prizadevanj za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Ob tem Slovenija posebej izpostavlja pomen celovitega, enakovrednega in učinkovitega vključevanja žensk v te procese. "Milijoni ljudi po vsem svetu nosijo posledice podnebnih sprememb, pri čemer so najbolj prizadeti ženske, otroci in starejši ljudje. Dejstvo, da jedo zadnje in to najmanj, je vsakdanja realnost mater v najbolj ranljivih skupnostih," je spomnila državna sekretarka.

Ob pomanjkanju hrane in vode se povečujejo tveganja za konflikte, oboroženi spopadi pa pogosto uničujejo prehranske sisteme, je dejala Sanja Štiglic in med drugim opozorila na težave v Sudanu, v Gazi in Ukrajini, kjer vojna prinaša dolgoročne posledice tudi za globalno preskrbo s hrano. Očitno je, da oboroženi spopadi vplivajo na človekovo in naravno okolje še dolgo po tem, ko orožje utihne.

"Ključno je preventivno delovanje," je poudarila državna sekretarka in pozvala sistem OZN k uporabi vseh razpoložljivih orodij za pravočasno zaznavanje procesov, povezanih s podnebnimi spremembami ter prehransko varnostjo, ki bi lahko vodili do konfliktov. Pri tem Slovenija poudarja tako vlogo podnebnih svetovalcev na terenu kot tudi vlogo sodobnih tehnologij, vključno s satelitskimi podatki in umetno inteligenco.

Razpravo na visoki ravni v okviru svojega predsedovanja Varnostnemu svetu je organizirala Gvajana z namenom osvetlitve povezanosti podnebnih sprememb, prehranske varnosti in konfliktov, ter hkrati poudariti potrebo po bolj usklajenem odzivu in aktivnem soočanju s podnebnimi spremembami in ogroženo prehransko varnostjo kot potencialnima gonilcema konfliktov.

Državna sekretarka Štiglic se je ob robu razprave v Varnostnem svetu OZN na dvostranskih pogovorih med drugim srečala s pomočnikom generalnega sekretarja OZN in namestnikom izvršne direktorice Sklada Združenih narodov za otroke (UNICEF) Tedom Chaibanom, s pomočnico generalnega sekretarja OZN za človekove pravice Ilzo Brands Kehirs in se udeležila sprejema ob obisku gvajanskega predsednika v OZN.