Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in Egipt krepita sodelovanje in poudarjata zavezanost k miru na Bližnjem vzhodu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Arabske republike Egipt Sameha Šukrija. Veliko časa sta v pogovorih posvetila aktualnim razmeram v svetu, s poudarkom na Bližnjem vzhodu. Slovensko-egiptovska komisije za gospodarsko sodelovanje pa je pregledala priložnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja.

Ministra sta izmenjala poglede o situaciji na Bližnjem vzhodu in izrazila zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer in števila civilnih žrtev v Gazi. Slovenija obsoja napade na civiliste in civilno infrastrukturo ter poziva k premirju in popolnemu, takojšnjemu in neoviranemu dostopu do humanitarne pomoči v Gazi: "Slovenija od vsega začetka poziva k premirju v Gazi. Priča smo humanitarni katastrofi, nevzdržnemu številu umrlih. Samo premirje bo prineslo mir in Egipt ima strateško in veliko vlogo pri tem. Ministru Šukriju sem se zahvalila, ker je ključni partner v regiji, tudi v pogajanjih med Izraelom in Hamasom," je po pogovorih dejala ministrica Fajon.

Ministra sta se pogovarjala tudi o napetostih v Rdečem morju. "Gre za eno najpomembnejših svetovnih trgovinskih poti, zato si je treba prizadevati za stabilizacijo razmer. Zavedamo se možnih posledic, saj je naša Luka Koper eno najpomembnejših trgovinskih vozlišč v Sloveniji," je še poudarila Fajon.

Na dvostranskem srečanju sta se dotaknila pomena Unije za Sredozemlje, kjer Slovenija krepi svoj angažma, vključno preko evro-sredozemske univerze EMUNI s sedežem v Sloveniji.

Ministra sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični, obstaja pa še veliko neizkoriščenih možnosti za sodelovanje. Izrazila sta interes za nadaljnji razvoj političnih in gospodarskih vezi ter za okrepljeno sodelovanje na različnih področjih, o čemer so razpravljali tudi na drugem zasedanju Skupne slovensko-egiptovske komisije za gospodarsko sodelovanje po marcu 2019. Slednjo sta vodila oba ministra, sodelujoči strani sta na zasedanju pregledali bilateralno gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Arabsko Republiko Egipt, poslovno okolje v obeh državah ter opredelili možnosti za poglobitev tega sodelovanja po posameznih področjih. Ministrica Fajon je poudarila, da med našima državama obstaja dobro sodelovanje na različnih področji ter izpostavila  ključno vlogo obeh veleposlaništev pri iskanju novih poslovnih priložnosti. Njihovo delovanje prispeva h krepitvi stikov med podjetji in institucijami obeh držav ter k oblikovanju novih poslovnih idej. "Identificirali smo sektorje za intenziviranje gospodarskega sodelovanja, kot so informacijsko-komunikacijske tehnologije, umetna inteligenca, digitalizacija, trgovina, izobraževanje, znanost, turizem, kmetijstvo in šport. Poseben poudarek smo namenili  področju voda, kjer se bo nadaljeval dialog v smeri podpisa Memoranduma za upravljanje z vodami v bližnji prihodnosti," je povedala ministrica Fajon.   

Egipt je najpomembnejši gospodarski partner Slovenije v Afriki, zato ostaja velik obojestranski interes za krepitev in nadgradnjo bilateralnih gospodarskih odnosov. Tudi tokratna Skupna slovensko-egiptovska komisija ima ključno vlogo pri krepitvi dosedanjih ter opredelitvi novih poslovnih priložnosti za intenziviranje gospodarskega sodelovanja.