Skoči do osrednje vsebine

Razvojni ministri o Gazi, človekovih pravicah in prihodnosti razvojnega sodelovanja

Ministri za razvojno sodelovanje EU so na neformalnem srečanju v Bruslju v okviru belgijskega predsedovanja Svetu EU razpravljali o razvojnem sodelovanju EU v naslednjih letih, o vključevanju človekovih pravic in o razmerah v Gazi. Srečanja se je udeležil generalni direktor za razvoj Edvin Skrt.

Pri razpravi o Gazi sta se razvojnim ministrom pridružila generalni komisar Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (angleško The United Nations Relief and Works Agency - UNRWA) Philippe Lazzarini in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. V razpravi so razvojni ministri delili skrb zaradi vse slabših humanitarnih razmer na območju Gaze, tako glede dostopa humanitarne pomoči in pomanjkanja osnovnih dobrin kot naraščanja civilnih žrtev in slabšanja življenjskih pogojev razseljenih oseb. Dodatno skrb vzbuja krepitev vojaških operacij na območju Rafe, kamor se je zatekla več kot polovica prebivalcev Gaze.

Generalni direktor Edvin Skrt je glede humanitarnih razmer ponovil stališče Slovenije, da lahko samo premirje omogoči varno in neovirano dostavo humanitarne pomoči. Poudaril je nujnost polnega spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava.

Generalni komisar Lazzarini je orisal zaskrbljujoče razmere na terenu in ponovil zavezanost transparentnemu delovanju UNRWA. Zagotovil je polno sodelovanje pri obeh preiskavah domnevnega sodelovanja nekaterih uslužbencev UNRWA v terorističnih napadih na Izrael 7. oktobra lani: pri notranji Organizacije združenih narodov (OZN) in pri neodvisni zunanji, ki jo naročil generalni sekretar OZN. Zagotovil je, da bo UNRWA izpolnila tudi vse pogoje, ki jih o transparentnosti delovanja pričakuje Evropska komisija. Generalni komisar je poudaril, da UNRWA že sedaj namenja veliko pozornosti pri zaposlovanju osebja, njihovemu izobraževanju in nadzoru dela. Lazzarini je obljubil, da bo Svet redno obveščal o delovanju UNRWA in dialogu z Izraelom.

Slovenija je pozdravila vlogo UNRWA in njenih sodelavcev pri lajšanju humanitarnih razmer in nudenja zatočišč palestinskim beguncem v Gazi in sosednjih državah. Pozdravila je neodvisni preiskavi, z namenom okrepitve transparentnosti delovanja UNRWA in ustreznega ukrepanja proti obtožbam. Obenem je Slovenija izpostavila nujnost zadostnega in neprekinjenega financiranja agencije za uresničevanje njenega mandata.

Osrednja razprava razvojnih ministrov je bila namenjena pregledu razvojnega sodelovanja in izmenjavi stališč, kako naprej. Posebej so bile izpostavljene krhke države in konfliktne razmere. Skupni pogled držav članic je, da EU tudi v teh pogojih ne sme pustiti prebivalcev na cedilu.

Generalni direktor Skrt je izpostavil pomen usklajevanja razvojnega sodelovanja s cilji zunanje politike. V okviru EU, ki je največja svetovna donatorica in vodilna na področju zelenega prehoda, je še posebej pomembno premostiti izziv povezovanja notranjih politik z zunanjo politiko ter si prizadevati za širjenje primerov dobrih praks. Slovenija je tudi izpostavila pomen nadaljnje prožnosti EU pri odzivanju na zunanje turbulence in spreminjajoče se geopolitične razmere.

Z Visokim komisarjem Združenih narodov za človekove pravice Volkerjem Türkom so ministri govorili o vprašanjih, povezanih s tem, kako zagotoviti zadostno vključevanje človekovih pravic v razvojno sodelovanje EU.  Slovenija je izrekla podporo delu in neodvisnosti visokega komisarja, posebej v kriznih razmerah. Človekove pravice in pristop, ki temelji na človekovih pravicah, so v središču slovenske zunanje in razvojne politike. V skladu s tem smo zavezani k vključevanju človekovih pravic v naše delo, tudi v času našega mandata v Varnostnem svetu OZN.