Skoči do osrednje vsebine

Prenovljen laboratorij bo pomemben prispevek k razvoju regije in celotne Slovenije

Na mariborski fakulteti za strojništvo so slovesno odprli prenovljen raziskovalni laboratorij, ki je primarno namenjen procesnemu in okoljskemu inženirstvu. Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je ob tem poudaril pomen povezovanja izobraževalnih ustanov in gospodarstva.
Minister Jevšek reže slavnostni trak ob odprtju prenovljenega laboratorija Fakultete za strojništvo v Mariboru

Minister Jevšek na odprtju prenovljenega raziskovalnega laboratorija na Fakulteti za strojništvo v Mariboru | Avtor: Miloš Vujinovič

1 / 3

»Prepričan sem, da bo prenovljen laboratorij ne samo zagotovil nadaljevanje  dosedanjega uspešnega raziskovalnega dela, temveč bo dodatno motiviral raziskovalce in študente, da bodo s svojimi znanji v prihodnosti pomembno prispevali k razvoju regije in celotne Slovenije,« je dejal minister Jevšek.

Poleg pomena prenovljenega laboratorija je poudaril tudi pomen povezovanja izobraževanja, znanosti in gospodarstva. Povezovanje je temelj kohezije, ki stremi k enakomerni porazdelitvi gospodarskih in družbenih dejavnikov razvoja, je dejal Jevšek in dodal, da si tudi sam prizadeva za povezovanje in sodelovanje ministrstva z vsemi deležniki, od lokalnih skupnosti, regij, gospodarstva, izobraževalnih in drugih institucij do vseh resorjev.

Kot nekdanji župan Murske Sobote je minister Jevšek posebej izpostavil dejstvo, da so prenovo laboratorija financirala pomurska podjetja: »Z vlaganjem v znanje; v raziskave so pomurska podjetja pokazala lastne ambicije po razvoju in doseganju višje dodane vrednosti. Hkrati pa so ta podjetja primer odlične prakse medsebojnega sodelovanja pri izobraževanju kadrov, ki že delajo ali pa bodo v prihodnje delali in ustvarjali dodano vrednost, mnogi prav v teh podjetjih«.

Po besedah ministra Jevška takšna partnerstva prinašajo tudi možnosti sodelovanja v evropskih in drugih projektih. Pri tem je izpostavil priložnosti evropske kohezijske politike in programskega obdobja 2021-2027, ki ga je Slovenija začela izvajati v lanskem letu: »Približno 730 milijonov evrov je namenjenih naložbam v raziskave in razvoj, digitalizacijo ter podpori malim in srednjim podjetjem. Na področju raziskav in razvoja so ukrepi usmerjeni predvsem v spodbude za prenos znanja, v podporo strateškim razvojno-inovacijskim partnerstvom, v raziskovalno infrastrukturo, pa tudi v sodelovanje v evropskem raziskovalnem prostoru in krepitvi sinergij med različnimi viri financiranja«.