Skoči do osrednje vsebine

Na seji delovne skupine razprava o osnutku Resolucije za dolgoročno miroljubno rabo jedrske energije

V ponedeljek, 12. februarja 2024, je potekala 6. seja vladne delovne skupine za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu JEK2.

Člani in članice so se seznanili z osnutkom Resolucije za dolgoročno miroljubno rabo jedrske energije v Republiki Sloveniji, ki ga je pripravil Kabinet predsednika vlade v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo. Gre za prvi programski dokument z oceno stanja in opredelitvijo politike na področju razvoja jedrske energije. Državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar je na seji delovne skupine izpostavil, da z Resolucijo prepoznavamo 40-letno pozitivno vlogo jedrske energije v Sloveniji, kar nam daje podlago za izkaz načelne podpore dolgoročni rabi jedrske energije in podpori projektu JEK2. "Naš cilj ostaja dolgoročna in stabilna oskrba z nizkoogljično in vsem dostopno energijo," je poudaril državni sekretar Levičar.

Osnutek resolucije je bil v javni obravnavi do 22. decembra 2023, strokovnemu usklajevanju bo sledilo še medresorsko, nato pa obravnava na vladi in v državnem zboru. Potrjevanje resolucije v državnozborskem postopku sledi mednarodni praksi v državah članicah EU. Sprejem dokumenta bo tako izkaz načelne politične podpore jedrski energiji v Sloveniji in hkrati signal deležnikom za preklop v razvojni način delovanja.