Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje: Uresničuje se vizija boljšega in naprednejšega zdravstvenega varstva

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je danes skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom odprla prizidek k Splošni bolnišnici Jesenice, v katerem so enote intenzivne medicine dobile nove prostore.
Predsednik vlade, ministrica za zdravje, vršilka dolžnosti direktorja bolnice Jesenice in vršilec dolžnosti predstojnika Internistične službe režejo trak

Slavnostni trak ob odprtju prizidka je ministrica za zdravje prerezala skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom, v. d. direktorja Petro Rupar in v. d. predstojnika Internistične službe primarijem Igorjem Rusom | Avtor: Bor Slana / STA

1 / 2

Namen investicijskega projekta izgradnje prizidka k Splošni bolnišnici Jesenice za namen intenzivnih enot je bil zagotoviti koncentracijo vseh intenzivnih enot in s tem približevanje standardom sodobne medicinske tehnologije. Slavnostni trak ob otvoritvi prizidka je ministrica za zdravje prerezala skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom, vršilka dolžnosti direktorja Petro Rupar in vršilec dolžnosti predstojnika Internistične službe, primarijem Igorjem Rusom.

Investicija je obsegala izgradnjo novega prizidka za ureditev enote za intenzivno terapijo operativnih strok in internistične intenzivne terapije, rekonstrukcijo obstoječih prostorov v obeh etažah, ki je bila potrebna za združitev novih in starih prostorov, izgradnjo novega severnega zunanjega požarnega stopnišča in nabavo dela opreme za obe enoti. Enoti imata skupaj 12 postelj za zdravljenje najtežjih pacientov (v vsaki enoti po šest).

Projekt ureditve intenzivnih enot v skupni vrednosti skoraj 2,5 milijona evrov, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, bo omogočal boljšo oziroma kakovostnejšo in hitrejšo obravnavo ter boljši nadzor bolnikov. Bolnikom bo v prostorih za anestezijo, prebujevalnicah in v obeh enotah intenzivne terapije zagotovljene več zasebnosti. Ker bosta intenzivni enoti koncentrirani, bo terapevtsko in negovalno osebje pri delu opravilo bistveno manj poti, ki boso tudi krajše, zato bo čas čakanja na delovne postopke krajši, bolniki pa bodo bolje nadzorovani in informirani. Združitev obeh enot intenzivne terapije na isti lokaciji bo omogočala združevanje ekip medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, kar bo omogočalo lažje pokrivanje odsotnosti in pomanjkanje kadra. Investicija bo omogočala krepitev varnosti in kakovosti zdravstvene oskrbe in neposredno prispevala k zmanjševanju tveganj, ki bi lahko poslabšali izide intenzivnih zdravljenj pacientov.

»Z dokončano investicijo uresničujete vizijo boljšega in naprednejšega zdravstvenega varstva za paciente,« je dejala ministrica v svojem nagovoru vsem prisotnim, ter nadaljevala: »Zavedam se, da je ta dosežek plod trdega dela, predanosti in sodelovanja vseh, ki ste soustvarjali ta projekt. Novi prostori za intenzivno medicino ne predstavljajo le fizične širitve bolnišnice, temveč so simbol stalnega prizadevanja za zagotavljanje najvišje možne oskrbe pacientom v njihovih najtežjih trenutkih.« Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem, ki prispevali k uresničitvi projekta – zaposlenim, vodstvu bolnišnice, izvajalcem in vsem partnerjem.