Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič na otvoritvi Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je nagovoril udeležence slavnostne otvoritve Biotehnološkega središča Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB). Ob tej pomembni pridobitvi so podelili tudi nagrade Miroslava Zeia raziskovalkam in raziskovalcem za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju.

Minister dr. Papič je v slavnostnem nagovoru dejal, da so novi prostori BTS-NIB pomembna pridobitev na znanstveno-raziskovalnem področju. "Nova stavba predstavlja izredno pomemben napredek pri materialnih pogojih. Če imamo ustrezne prostore za raziskave in pa še bolj pomembno, ustrezno raziskovalno opremo, je seveda delovanje raziskovalcev bistveno lažje in bolj učinkovito," je poudaril minister Papič.

Nacionalni inštitut za biologijo je postal tudi pridružen član Univerze v Ljubljani, kar odpira nove možnosti za povezovanje raziskovalnih inštitucij z visokim šolstvom. »Marsikateri profesor bo želel raziskovalno delovati na NIB, hkrati pa bodo strokovnjaki z NIB lahko delovali na univerzi,« je izpostavil dr. Papič.

S slavnostnim odprtjem BTS-NIB so se uresničila 15-letna prizadevanja za zagotovitev sodobno opremljene stavbe, ki omogoča primerne pogoje za vrhunsko raziskovalno delo. Poleg te pomembne pridobitve za znanstveno skupnost pa je minister izpostavil še druge načrtovane projekte. »V bližini inštituta načrtujemo dve novi fakulteti Univerze v Ljubljani, Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za farmacijo. Tudi v Mariboru načrtujemo investicijski cikel v raziskovalno infrastrukturo petih fakultet Univerze v Mariboru s kohezijskimi sredstvi. V Zasavju vzpostavljamo center z vrhunsko raziskovalno infrastrukturo na področju razvoja baterijskih in vodikovih tehnologij, ki bo deloval v sodelovanju s Kemijskim inštitutom.

»Na področju znanosti in visokega šolstva še nismo imeli takega investicijskega zagona, hkrati pa želimo povečati tudi samo financiranje visokega šolstva in znanosti. Vstopili smo v leto rekordnih sredstev za znanost, saj je na voljo več kot pol milijarde evrov. Naša naloga je, da zagotavljamo dobre pogoje za delo. Naloga raziskovalnih inštitucij in univerz pa, da razmišljajo tudi o dobrobiti za slovensko družbo in o prenosu znanja, saj verjamem, da se Slovenija lahko razvija le z znanjem.« je poudaril minister dr. Papič.

Direktorica inštituta za biologijo dr. Maja Ravnikar je na otvoritvi dejala, da je izgradnja BTS-NIB za inštitut velik napredek. »Omogočil nam bo odlične raziskave, umestitev nove opreme v to infrastrukturo, nadaljevanje tako mednarodnega sodelovanja kot sodelovanja z državno upravo in podjetji, bistveno večja pa bo tudi možnost obiska raziskovalcev,« je dejala dr. Ravnikar.

Novi prostori in laboratoriji omogočajo poleg raziskovalnega dela tudi organizacijo specializiranih strokovnih izobraževanj na mednarodni ravni. Ker se NIB povezuje s številnimi domačimi in tujimi raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami ter podjetji, je BTS-NIB pridobitev tudi zanje in za celotno slovensko znanost. BTS-NIB omogoča širitev raziskovalnih področij in pomeni bistveno izboljšane pogoje za izvajanje raziskav, ki se osredotočajo na okolje, onesnaževanje, podnebne spremembe, biotehnologijo, zagotavljanje zdrave in varne hrane ter zdravja rastlin, živali in ljudi. Evropska komisija je BTS-NIB prepoznala kot vzorčni projekt – vrhunsko znanstveno infrastrukturo, ki bo NIB-u omogočal razvojni pospešek doma in v regiji.

V sklopu slavnostne otvoritve BTS-NIB so podelili tudi nagrade Miroslava Zeia raziskovalkam in raziskovalcem za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.  Veliko nagrado za življenjsko delo je prejela dr. Meta Virant-Doberlet, ki je pomembno prispevala k uveljavitvi biotremologije kot novega raziskovalnega področja ter tako pripomogla k postavitvi NIB na svetovni zemljevid izjemnih raziskovalnih inštitucij.