Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. februarja 2024.

Visoko plimovanje morja

Ob 22.04 je v Piranu zaradi povišanega plimovanja morje za krajši čas prestopilo rob obalne črte le na najnižjih predelih pomola in Kidričevega nabrežja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.55 je v naselju Spodnje Pijavško, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Krško so udeleženca oskrbeli na kraju.

Izpostava Celje

Ob 15.50 sta na regionalni cesti Velenje–Arja vas v Črnovi, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Velenje oskrbeli na kraju dogodka, dve poškodovani osebi pa so prepeljali v ZD Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 9.02 je na cesti od letališča proti naselju Vašca v občini Cerklje na Gorenjskem osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika in sopotnice.

Izpostava Maribor

Ob 16.57 je v naselju Šetarova, občina Lenart, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.03 sta v Glavni ulici v naselju Gornji Lakoš, občina Lendava, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci IGE Lendava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe in usmerjali promet. Reševalci NMP Lendava so poškodovanca prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.22 je v naselju Zagorica pri Velikem Gabru, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Trebnje so poškodovano osebo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 19.40 sta na Zagrebški cesti na Ptuju čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi poškodovancev. Reševalci so štiri poškodovane osebe oskrbeli ter prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.37 sta na cesti Zagorje–Trojane v bližini naselja Loke pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zagorje-mesto in Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč delavcem avtovleke pri nalaganju vozil. Štiri poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci NMP in jih prepeljali v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.11 so v naselju Uniše, občina Šentjur, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ponikva in Dramlje so pogasili goreče saje v dimniški tuljavi, s termovizijsko kamero pregledali ostrešje objekta in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 8.38 je v naselju Rifnik, občina Šentjur, na stanovanjski hiši zagorela elektro omarica. Gasilci PGD Šentjur so zavarovali kraj in s termovizijsko kamero pregledali prostore. Napako na elektro omarici je odpravil dežurni delavec elektro podjetja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.05 je v Slovenčevi ulici v Ljubljani v kletnih prostorih skladišča supermarketa Mercator gorela elektro omarica vezana na elektro agregat, v primeru izpada električne napetosti. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Ježice so vzdrževalci objekta pogasili požar. Z dežurno službo Elektro Ljubljana so gasilci odklopili ostalo napajanje in prezračili zadimljene dele objekta. Na kraju je bila tudi policija.

Ob 15.58 je v naselju Retje, občina Loški Potok, gorela drvarnica. Požar so pogasili gasilci PGD Hrib in Retje.

Izpostava Maribor

Ob 3.25 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru v kolesarnici stanovanjskega bloka gorelo kolo in druga oprema. Gasilci JZ GB  Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili, prezračili stopnišče, pregledali objekt in opravili meritve prisotnost nevarnih plinov. Zaradi poškodb plinske in elektro instalacije sta bila na kraju prisotna tudi dežurna delavca Plinarne in Elektra Maribor.

Ob 18.17 so se v naselju Zimica, občina Duplek, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor ter PGD Dvorjane in Korena so počakali do izgoretja saj, očistili dimniško tuljavo in pregledali ostrešje objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.59 so v kraju Godovič, občina Idrija, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Godovič so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 13.47 je v naselju Moste v občini Žirovnica gorel odložen pepel ob stanovanjskem objektu, vneli so se tudi predmeti ob pepelu. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci. Gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica so tleče predmete odstranili in ohladili, pregledali prostore ter opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.45 se je na cesti Velenje–Gornji Dolič v bližini naselja Paka pri Velenju, občina Velenje, po vozišču razlilo pogonsko gorivo. Gasilci PGE Velenje in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlito gorivo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.24 so bili v bližini ulice Na žago v Straži na pritoku reke Krke opaženi oljni madeži. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Straža so madež razmastili in postavili pivnike.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.36 je bil v Čečovjah, občina Ravne na Koroškem, opažen oljni madež na cestišču. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so nevtralizirali oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 16.42 je v naselju Sajevče, občina Postojna, občan naletel na ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne in ročno bombo avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi uničila na kraju.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 16.23 je zaradi okvare na daljnovodu na širšem območju mesta Krško z okolico motena oskrba z električno energijo. Okvaro so odpravili dežurni delavci Elektra Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.16 sta se v naselju Florjan, občina Šoštanj, na vozišče podrli drevesi. Odstranili so ju gasilci PGD Šoštanj mesto.

Izpostava Kranj

Ob 10.11 so na Pipanovi cesti v Šenčurju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala objekta s tehničnim posegom rešili ujeto osebo. Gasilci so okvarjeno dvigalo izklopili in o dogodku obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 so v naselju Vrhpolje pri Moravčah, občina Moravče, gasilci PGD Vrhpolje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 10.35 se je v naselju Hočko Pohorje, občina Hoče – Slivnica, podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Hoče.

Ob 15.32 so na Gosposvetski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.18 je v Prežihovi ulici v Mariboru iz stanovanja v večstanovanjski stavbi iztekala voda. Gasilci GB Maribor so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in ugotovili, da je v kopalnici s stene padel grelnik vode, iz katerega je iztekala voda. Gasilci so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Postojna

Ob 17.49 so v Prečni ulici v Pivki gasilci PGD Pivka do prihoda reševalcev NMP Postojna nudili prvo pomoč oboleli osebi in jo nato prenesli v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/