Skoči do osrednje vsebine

Znani so prejemnice in prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2023

Danes, na dan obletnice rojstva Stanka Bloudka, je na Brdu pri Kranju potekala 59. podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2023. Bloudkove nagrade so prejeli športnik Anže Lanišek in Janez Penca, Vojko Orel ter Franc Ekar za življenjsko delo v športu. Odbor je podelil tudi deset Bloudkovih plaket za različne pomembne prispevke k razvoju slovenskega športa.

Na podelitvi so prejemnike Bloudkovih priznanj nagovorili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.

Minister Matjaž Han je v uvodnem nagovoru dejal: »Pogosto razmišljam, česa vsega ste v različnih disciplinah in panogah zmožni, drage športnice in športniki. Posegate po zvezdah, stopate na stopničke in nasploh dosegate vrhunske rezultate v svetovnem merilu. A tudi, če ob zaključku tekmovanja ne slišimo slovenske himne, smo ponosni na vas. S svojo borbenostjo in odločenostjo ste lahko navdih marsikateremu podjetniku in gospodarstveniku.« In dodal: »S svojo uvrstitvijo na največje svetovne športne dogodke, kot so letošnje olimpijske igre v Parizu ali evropsko prvenstvo v nogometu, ste zame že danes zmagovalci.«

Izpostavil je tudi tesno povezanost med vlaganji v šport in turizem: »Kot resorni minister sem zadovoljen, da smo z realizacijo lanskega olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru vsaj malo pripomogli in poskrbeli za rekorden turistični obisk tega mesta. Tudi načrtovana vlaganja in povišana sredstva za razpis za investicije v športno infrastrukturo bodo obogatila lokalne skupnosti in ponudbo Slovenije kot butične in vznemirljive turistične destinacije, ki je v turizmu po pandemiji covida-19 okrevala celo hitreje od evropskega in globalnega povprečja,« je izpostavil. Nagovor je zaključil z zahvalo: »Mi se bomo potrudili, da bomo zagotavljali spodbudno okolje in dobre pogoje za razvoj športa, vam pa se zahvaljujem za vso predanost in zavezanost temu, da je Slovenija vedno v tekmi z najboljšimi.«

Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj ima častno nalogo podeljevanja najvišjih državnih priznanj Republike Slovenije na področju športa, in sicer za prispevek k razvoju športa, za športni dosežek in za življenjsko delo v športu. Odbor v skladu z likom in delom inženirja Stanka Bloudka predstavlja najvišje etične in moralne standarde, kot tudi integriteto v športu in je trden branik vrednot.

Od osamosvojitve Slovenije dalje imamo že osmi Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki pa se mu letos izteka mandat. Odbor sestavljajo Viktor Grošelj (predsednik), Mateja Svet (podpredsednica), mag. Drago Balent, dr. Maja Dolenc, Andrea Kovacs, mag. Beno Lapajne, Jože Okoren, dr. Janez Vodičar in Jože Zidar.

Bloudkovo nagrado lahko prejme posameznik za izjemen prispevek k razvoju športa v Sloveniji ali med Slovenci v tujini, ki ga je dosegel z ljubiteljskim ali poklicnim delom na naslednjih področjih: znanstveno-raziskovalno delo na področju športa, publicistično delo na področju športa, organizacijsko delo na področju športa, načrtovanje in izgradnja športne infrastrukture. Bloudkovo nagrado lahko prejme športnik ali športna ekipa za vrhunski mednarodni športni dosežek. Posameznik lahko prejme Bloudkovo nagrado tudi za življenjsko delo, če je v športu deloval najmanj 30 let.

Bloudkovo plaketo lahko prejme posameznik ali organizacija za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa. Športnik ali športna ekipa lahko prejme Bloudkovo plaketo za pomemben tekmovalni dosežek. Športnik lahko prejme plaketo tudi ob koncu tekmovalne kariere, če je s svojimi dosežki, osebnostjo in zgledom pomembno prispeval k razvoju in popularizaciji določene športne panoge oziroma športa v Sloveniji. Posameznik lahko prejme Bloudkovo plaketo tudi za življenjsko delo, če je v športu deloval najmanj 20 let.

V letu 2023 je bila sprejeta novela zakona o Bloudkovih priznanjih. Z njo so se dodale tri nove skupine posameznikov, ki so samodejno upravičene do prejema Bloudkove nagrade za vrhunski mednarodni športni dosežek. To so dobitniki olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih in medalje s šahovske olimpijade.

Nove skupine ne vplivajo na druge prejemnike Bloudkove nagrade, ki so izbrani na podlagi javnega razpisa za podelitev priznanj Stanka Bloudka. Novela zakona omogoča, da se v letu olimpijskih iger število nagrad lahko poveča za vse prejemnike olimpijskih medalj. Te se lahko podelijo tudi tistim športnikom, ki v preteklosti Bloudkove nagrade za dosežen rezultat še niso prejeli. S tem se zagotavlja enakopravna obravnava in enako javno priznanje dosežkov športnikov. Sprememba je omogočila tudi nagrajevanje vrhunskih športnikov neolimpijskih športov, trenerjev, športnih funkcionarjev in drugih zaslužnih delavcev v športu.

Letošnji prejemniki Bloudkovih priznanj so:

Bloudkove nagrade:

  1. Anže Lanišek – za vrhunski mednarodni športni dosežek
  2. Janez Penca – za življenjsko delo v športu
  3. Vojko Orel – za življenjsko delo v športu
  4. Franc Ekar – za življenjsko delo v športu

 Bloudkove plakete:

  1. Zvone Dežnak – za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  2. Hafner Edvard – za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  3. Franc Hočevar – za življenjsko delo v športu
  4. Matjaž Jemec – za življenjsko delo v športu
  5. Vita Lukan – za pomemben tekmovalni dosežek
  6. Samo Masleša – za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  7. Zdenko Mikulin – za življenjsko delo v športu
  8. Organizacijski odbor Maratona treh src/Športno društvo Tri srca – za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  9. Danilo Vladimir Sergaš – za življenjsko delo v športu
  10. Janez Slatinšek – za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa in za življenjsko delo v športu

Tokratno podelitev smo neposredno prenašali preko YouTube kanala ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kjer si lahko ogledate posnetek.