Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. februarja 2024.

11. 2. 2024 - Mednarodni dan enotne evropske številke 112

https://www.gov.si/novice/2024-02-09-regijski-centri-za-obvescanje-lani-prejeli-najvec-klicev-v-zadnjih-petih-letih/

Močan veter

Izpostava Ptuj

Ob 7.37 sta se v naselju Muretinci, občina Gorišnica, na dovozno pot do stanovanjske hiše podrli drevesi. Gasilci PGD Muretinci so ju razžagali in odstranili z vozišča.

Ob 10.07 je v Ulici Ksaverja Meška v Ormožu močan veter odkril del strehe na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Ormož so s folijo prekrili okoli 5 kvadratnih metrov odkrite strehe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 3.17 je v naselju Jakob pri Šentjurju, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo v SB Celje prepeljali reševalci NMP Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.53 sta v naselju Medno, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovali sta se dve osebi.

Ob 10.03 se je v Ljubljani na avtocestnem odseku Nove Jarše, razcep Zadobrova, osebno vozilo zaletelo v obcestni beton in obstalo na cestišču. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Ob 10.28 je v Ljubljani na avtocestnem odseku Nove Jarše, razcep Zadobrova, voznik z osebnim vozilom trčil v zadnji del priklopnika tovornega vozila, stoječega v koloni, ki je bila posledica prometne nesreče. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.51 je na cesti Kranjski Rak–Velika Planina, občina Kamnik, avtodom zdrsnil s cestišča. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka ter s tehničnim posegom vozilo zvlekli na utrjeno površino. S pristojnim vzdrževalcem cest so avtodom pospremili do utrjenega cestišča. Na kraju je bila prisotna tudi policija PP Kamnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.58 je v naselju Legen, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo okoli 10 metrov pod cesto. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovani osebi in ju prenesli na kraj, kjer so ju prevzeli reševalci NMP. Poškodovani osebi so reševalci oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 19.13 sta na Koroški cesti na Muti trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Poškodovali sta se dve osebi. Reševalci NMP so eno oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec, druga pa bo sama poiskala zdravniško pomoč.

Ob 19.45 je v bližini naselja Razborca, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in počistili vozišče.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.55 so v naselju Trdnjava, občina Kočevje, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev PGD Kočevje so saje v dimniku že izgorele. Gasilci PGD Kočevje so dimnik in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero. Nevarnosti za razširitev požara ni bilo.

Ob 17.11 je v naselju Podbukovje, občina Ivančna Gorica, gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Lastnik je še pred prihodom gasilcev ugasnil oljno peč, zato je požar sam ugasnil. Gasilci PGD Krka so pregledali dimnik in okolico objekta.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.59 je v kamnolomu v Novi vasi, občina Ivančna Gorica, gorel večji kup avtomobilskega odpada. Požar so pogasili gasilci PGD Kriška vas in Višnja Gora.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.46 je v Panonski ulici v Murski Soboti občan na prostem kuril lesene in druge odpadke. Gasilci PGD Murska sobota so na zahtevo policije pogasili požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 8.35 so ob naselju Šikole, občina Kidričevo, v gozdu gorele smeti in odpadki. Gasilci PGD Šikole so požar pogasili.

Ob 8.55 je pri naselju Koračice, občina Sveti Tomaž, gorela suha trava v bližini gozda. Gasilci PGD Koračice so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 so na Vipavski cesti v Ajdovščini na parkirišču za tovorna vozila gasilci GRC Ajdovščina nevtralizirali madež velikosti okoli 4 kvadratne metre.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.00 so v Rimskih Toplicah, občina Laško, gasilci PGD Rimske toplice nudili pomoč cestnem podjetju VOC Celje pri čiščenju naplavin pod mostom.

Ob 9.40 je v naselju Stare Slemene, občina Slovenske Konjice, osušeno drevo viselo nad cesto in ogrožalo promet. Odstranili so ga gasilci PGE Celje in PGD Žiče.

Ob 15.23 so v Žiberniku v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina nudili pomoč pri prenosu padle osebe nazaj v hojco.

Ob 15.32 so v kraju Olešče, občina Laško, gasilci PGD Laško nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 8.54 je na pomolu v Kopru voda vdirala v turistični čoln. Gasilci GB Koper so s potopno črpalko prečrpali okoli 4 kubične metre vode, nadaljnjo sanacijo bo uredil lastnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.18 je na Poljanski cesti v Ljubljani tekla voda skozi strop v stanovanje v prvem nadstropju. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli ventil na kuhinjskem bojlerju in s tem preprečili nadaljnje iztekanje. Gasilci so tudi očistili prostore v poplavljenih stanovanjih.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.07 je na Partizanski cesti v Trbovljah v stanovanjski hiši iztekala voda iz okvarjene vodovodne napeljave. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zaprli glavni ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo dopoldne bo še oblačno in deževno, popoldne bodo padavine slabele in ponekod prehodno ponehale. Ponoči bo spet začelo deževati po večini države, težišče padavin bo na zahodu. V 24ih urah bo padlo na Koroškem okoli 15 mm, na Savinjskem lokalno lahko do 25 mm padavin, na Gorenjskem okoli 30 mm padavin. Meja sneženja bo med 1100 in 1500 m, v noči na ponedeljek se bo spustila do 900 - 1000 m nadmorske višine. V ponedeljek bo pretežno oblačno, rahel dež bo dopoldne ponehal.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Geološko opozorilo

Geološki zavod Slovenije opozarja, da v nedeljo zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal, obstaja povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za zahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Vir: https://www.geo-zs.si/