Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. februarja 2024.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 14.18 je podrto drevo padlo na stanovanjsko hišo v naselju Kamna Gora v občini Slovenske Konjice. Gasilci PGD Slovenske Konjice so s tehničnim posegom drevo odstranili in streho prekrili s folijo.

Ob 16.29 so v naselju Grče v občini Žalec gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 8.28 so gasilci PGD Makole odstranili podrto drevo, ki je padlo na cesto v naselju Jelovec pri Makolah v občini Makole.

Ob 10.47 so v naselju Hrenca v občini Maribor, gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo avto lestve odžagali veje drevesa, ki so ogrožale stanovanjski objekt.

Ob 12.01 je močan veter podrl drevo in odkril streho v naselju Laznica v občini Maribor. Gasilci PGD Pekre so odstranili drevo in delno prekrili ostrešje objekta.

Ob 13.48 so gasilci PGD Fram odstranili podrto drevo s cestišča na Pohorski ulici v Framu v občini Rače-Fram.

Ob 14.23 je veter odkril okoli 70 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše Na slemenu v naselju Pekre v občini Maribor. Posredovali so gasilci  GB Maribor in PGD Pekre ter streho prekrili s folijo.

Ob 14.27 so v Vintarjevi ulici v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava odstranili dve veji, ki sta ogrožali pešce in vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.56 so v bližini naselja Negova v občini Gornja Radgona, gasilci PGD Negova s ceste odstranili podrti drevesi.

Izpostava Postojna

Ob 21.29 je na Cesti 4. maja v Cerknici močan veter prevrnil šotor v velikosti dvajsetih kvadratnih metrov. Ostanke razlomljenega šotora so zložili in pospravili gasilci PGD Cerknica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.05 so na cesti Ožbalt–Kapla v občini Podvelka gasilci PGD Ožbalt s cestišča odstranili več podrtih dreves.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.54 je v naselju Šentrupert, občina Laško, vozilo zdrsnilo s cestišča, se prevrnilo in obstalo na kolesih. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Ena oseba je bila z reševalnim vozilom odpeljana v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.52 je na Golniški cesti v Kranju osebno vozilo zapeljalo občanu na roko. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče in s tehničnim posegom rešili osebo izpod vozila in jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.03 je na Prešernovi cesti v naselju Hudo, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

Ob 12.03 sta na cesti Mlačevo–Krka, pred naseljem Luče, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in usmerjali promet. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.14 je zapeljalo osebno vozilo s cestišča na brežino v gozdu pri naselju Velike Lipljene v občini Grosuplje. Posredovali so gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana, zavarovali in očistili kraj nesreče in z dvigalom postavili vozilo na cestišče-

Ob 16.05 je na cesti Kranjski Rak–Velika planina, občina Kamnik, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka ter s tehničnim posegom vozilo zvlekli nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 11.07 je v naselju Ložnica v občini Makole osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Makole so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Oseba je bila prepeljana v UKC Maribor.

Ob 18.02 so gasilci JZ GB Maribor posredovali po prometni nesreči osebnega vozila, ki se je prevrnilo na streho v naselju Dogoše v občini Maribor. Zavarovali so kraj nesreče in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.54 sta na Režunovi ulici v Trebnjem trčila voznik osebnega vozila in motornega kolesa, pri čemer se je poškodoval motorist. Na kraju so ga oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje ter ga odpeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali mesto nesreče, zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 21.40 je v naselju Otočec, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, osvetljevali kraj dogodka, vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa ter očistili razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 6.07 je na cesti Pliskovica–Gabrovica pri Komnu, občina Komen, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo in obstalo na kolesih. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano voznico iz vozila ter reševalcem NMP Sežana nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke v reševalno vozilo. Reševalci so jo prepeljali v SB Šempeter.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.57 so v Šentrupertu v občini Laško zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar se je razširil na ostrešje hiše. Gasilci PGD Šentrupert in Laško so pogasili požar, opravili pregled s termovizijsko kamero, prezračili objekt in s folijo prekrili poškodovano ostrešje.

Ob 17.25 je na Kovaški cesti v Vitanju gorel gospodarski objekt. Gasilci PGD Zreče in Vitanje pogasili požar in prezračili prostore gospodarskega poslopja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.09 je na Rusjanovem trgu v Ljubljani gorelo v vrtni lopi. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 16.23 je v naselju Mlaka pri Kočevju zaradi okvare zagorela električna ogrevalna vodovodna pipa. Prisotni so pred prihodom gasilcev odklopili pipo iz električnega omrežja. Gasilci PGD Stara Cerkev in PGD Kočevje so pogasili tleče ostanke, pregledali okolico in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 5.50 so v naselju Križni vrh, občina Slovenska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Laporje so varovali objekt do izgoretja saj.

Ob 12.54 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v naselju Spodnji Slemen v občini Selnica ob Dravi. Posredovali so gasilci PGD Slemen in varovali objekt, dokler saje niso zgorele.

Izpostava Postojna

Ob 12.46 so v naselju skopo, občina Sežana, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so pogasili požar, očistili dimnik in opravili pregled s termovizijsko kamero. Na kraju je bil prisoten dimnikar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.15 je v naselju Smrekec, občina Grosuplje, gorelo zapuščeno tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.23 je ob Cesti v Lokrovec v Celju gorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.03 so v ulici Pot v gaj v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu pogasili travniški požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 10.37 je v Vidmu pri Ptuju, občina Ptuj, gorelo strnišče na površini okoli 0,5 hektarja. Gasilci PGD Videm pri Ptuju so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.24 je v naselju Spodnja Kapla v občini Podvelka gorel električni drog. Požar so pogasili gasilci PGD Kapla.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.04 je v bližini Vrtojbe, občina Šempeter–Vrtojba, krajan v sadovnjaku naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote NUS Severnoprimorske regije sta odstranila odbiti del topovske granate kalibra 103 mm, mase 12,9 kg, avstro-ogrske izdelave, ročni bombi mase 1.14 kg in 0.6 kg Italijanske izdelave, vse iz prve svetovne vojne. Najdeno sta prepeljala na varno in uskladiščila do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.25 so gasilci PGD Šempeter v Savinjski Dolini s tehničnim posegom odprli vrata zaklenjenega osebnega vozila v naselju Šempeter v Savinjski Dolini, v katerem se je nahajal otrok.

Ob 14.00 so v naselju Vrh nad Laškim, občina Laško, gasilci PGD Vrh nad Laškim s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Izpostava Kranj

Ob 15.59 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili pet oseb.

Ob 21.05 se je v bližini naselja Stara Fužina, občina Bohinj, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Stara Fužina.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.11 so v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 14.29 je na Celovški cesti v Ljubljani v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe in zaprli vodovodni ventil. Oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 17.46 so na Kvedrovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve preko okna vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta, odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 17.41 je na levem bregu reke Save v bližini črnuških vrtičkov v Ljubljani sprehajalki s psom zdrsnilo v reko Savo. Pri tem se ji je spelo ujeti za vejo, s klicanjem na pomoč je pridobila pomoč očividcev, ki so jo izvlekli na brežino. Gasilci GB Ljubljana so jo skupaj z reševalci NMP UKC Ljubljana oskrbeli in  prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 6.32 je v naselju Šmartno na Pohorju, občina Slovenska Bistrica, voda zalila kletne prostore Osnovne šole. Vodo so prečrpali gasilci PGD Šmartno na Pohorju.

Ob 7.35 je zaradi počene vodovodne cevi voda zalila proizvodno halo podjetja na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici. Okoli 40 kubičnih metrov vode so izčrpali gasilci PGD Slovenska Bistrica.

Ob 15.08 so v naselju Vurberk v občini Duplek gasilci PGD Dvorjane nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe iz nedostopnega terena do reševalnega vozila.

Ob 16.14 so v ulici Borova vas v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 9.33 so v naselju Pliskovica v občini Sežana gasilci ZGRS Sežana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP Sežana do preminule osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.11 je na Leški cesti, občina Mežica, v stanovanjskem objektu počila vodovodna cev. Gasilci PGD Mežica so zaprli ventil in prečrpali vodo iz kletnih prostorov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V soboto bo občasno rahlo deževalo, ponoči pa se bodo padavine nekoliko okrepile. V nedeljo bo še deževno. V naslednjih 36 urah pričakujemo na Gorenjskem še od 25 do 50 mm, na Koroškem in Savinjskem pa od 10 do 40 mm padavin. Meja sneženja bo večinoma ostala nad okoli 1500 metrov nad morjem.

Geološki zavod Slovenije - opozorilo

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije od sobote dalje in v nedeljo zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal, obstaja povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za zahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

Vir: https://www.geo-zs.si/

Vir: https://bit.ly/3tzOzDX             ( link plazovi )

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/