Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev kulturnega praznika v celjskem ter pustno-valentinova delavnica v mariborskem zaporu

V tem tednu smo v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje izvedli prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, zaprte osebe so si ogledale tudi mestno knjižnico. V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor pa so obsojenci sodelovali v ustvarjalni delavnici na temo prihajajočega pusta in valentinovega.

V celjskem zaporu smo v prenovljeni glavni dvorani obeležili Prešernov dan. Celoten program prireditve so obsojenci zasnovali in izvedli sami: od uvodnega nagovora, predstavitve dr. Franceta Prešerna, branja poezije, do zaključnih besed. Ob spremljavi avdio-video gradiva in pod mentorstvom pedagoginje so se obsojenci v svojih vlogah zelo dobro izkazali. Osem nastopajočih je predstavilo pester kulturni program in pred 45 obsojenci pokazalo dobršno mero ustvarjalnosti. Dober odziv je bil tudi med tujimi zaporniki, saj je bil program delno prilagojen v angleškem jeziku. Poleg prireditve smo ustvarili kulturni kotiček, kjer so si udeleženci lahko ogledali portret Franceta Prešerna, ki ga je narisal nekdanji obsojenec, prav tako so bile na voljo tudi zbirke Prešernove poezije. Obsojence smo spodbudili k izposoji in branju.  

V duhu kulturnega udejstvovanja smo si s skupino obsojencev ogledali tudi Osrednjo knjižnico Celje. Sprejeli so nas v avli knjižnice, kjer poteka izposoja in vračanje knjig. Strokovna delavka je obsojencem predstavila postopek včlanitve, izposoje in vračila knjig, predstavila je knjigomat ter ostale pomembne informacije. Po predstavitvi so si ogledali avtomatsko vračanje gradiva v kletnih prostorih, arhiv, oddelke knjižnice in čitalnico. Obsojenci so se spoznali z bontonom v knjižnici ter univerzalno decimalno klasifikacijo, ki označuje zvrst gradiva ter lokacijo v knjižnici. Dolgoletno sodelovanje med zavodom in knjižnico se je ponovno izkazalo kot uspešno. Obsojenci so si lahko prosto izbrali vsak svojo knjigo, ki so si jo kasneje preko zavodske kartice izposodili na knjigomatu. Z obema dogodkoma smo želeli v zavodu prispevali k ohranjanju kulturne dediščine ter spodbujanju ustvarjalnosti in naklonjenosti do umetnosti med zaprtimi osebami.

V mariborskem zavodu pa smo v tem tednu izvedli ustvarjalno delavnico. Delavnic so se udeležili obsojenci zaprtega in polodprtega režima, ki niso vključeni v delo ali čakajo nanj, pa tudi tisti, ki že delajo, saj je aktivnost potekala v popoldanskem času. Poslikavali so pustne maske različnih oblik, papmache pladnje in podstavke so polepili in okrasili z decopatch tehniko. Poleg tega so izdelovali tudi voščilnice na temo valentinovega, ki so jih lahko poslali svojim najdražjim. Obsojenci so z veliko mero motivacije in kreativnosti izdelali pisane izdelke.