Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Sarajevu o evropski perspektivi BiH ter odnosih med državama

Državni sekretar Marko Štucin se je v Sarajevu srečal z ministrom za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Elmedinom Konakovićem ter imel konzultacije z namestnikom zunanjega ministra Josipom Brkićem.
omizije, slovenska in bosanska delegacija

Državni sekretar Marko Štucin se je srečal z zunanjim ministrom BiH Elmedinom Konakovićem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine

1 / 3

Sogovorniki so se strinjali z oceno, da so odnosi med državama zelo dobri in prijateljski, da jih zaznamuje solidarnost ter da se dvostransko sodelovanje krepi in razvija. Zavzeli so se za nadaljevanje pozitivne dinamike obiskov kot tudi za krepitev gospodarskega sodelovanja. 

Državni sekretar je sogovornike v Bosni in Hercegovini spodbudil, da v prihodnjih tednih vložijo maksimalne napore za sprejemanje zakonodaje v okviru EU agende. Bosna in Hercegovina ima namreč edinstveno priložnost, da lahko z dodatnimi prizadevanji začne pristopna pogajanja za članstvo v EU že v mesecu marcu, ko bo o tem odločal  Evropski svet. "Verjamemo, da bodo oblasti Bosne in Hercegovine na vseh ravneh prepoznale to priložnost in pospešeno nadaljevale z delom na reformah, pri čemer lahko BiH še naprej računa na slovensko podporo," je zagotovil državni sekretar. Cilj Slovenije je, da postane proces pridruževanja države k EU nepovraten, kar je v aktualnem mednarodnem okolju zelo pomembno. Poudaril je, da želimo dati močno sporočilo državljanom Bosne in Hercegovine, še posebej mladim.

Državni sekretar Štucin se je na povabilo ministra Konakovića udeležil tudi svečanosti ob 40. obletnici Zimskih olimpijskih iger v Sarajevu.

V okviru obiska v Sarajevu se je državni sekretar Štucin srečal z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christianom Schmidtom. Pogovarjala sta se aktualnih političnih razmerah v BiH in izrazila upanje, da bo slednja kmalu začela pristopna pogajanja z EU.

Ob zaključku obiska bo državni sekretar Štucin nagovoril tudi udeležence sprejema, ki ga bo priredilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini ob priložnosti 40. obletnice XIV. zimskih olimpijskih iger v Sarajevu 1984.