Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. februarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 18.17 se je na gozdni poti med Bibo planino in Menino planino, občina Kamnik, v megli izgubilo 5 oseb. Gorski reševalci GRS Kamnik so jih našli in nepoškodovane pospremili do vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 8.56 so v Obzidni ulici v Piranu gasilci PGD Piran nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele iz stanovanja do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.07 sta na avtocesti Vransko–Trojane, občina Kamnik, v predoru Jasovnik trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.36 je v naselju Florjan v občini Šoštanj gorela savna v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šoštanj-mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj, s termovizijsko kamero pregledali prostore in jih prezračili. Kletni prostori stanovanjske hiše so uničeni.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.18 so v Kerinovem Grmu, občina Krško, gasilci PGE Krško pogasili travniški požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 23.23 je v naselju Šomat, občina Šentilj, gorelo listje ob robu gozda. Lastniki so že sami pričeli z gašenjem. Gasilci PGD Paloma pa so požar pogasili in prekopali požarišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.25 je v bližini naselja Dolga vas v občini Lendava gorela podrast na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Ob 21.33 so v Markišavcih, občina Murska Sobota, za diskontom pohištva gorele kartonske škatle, les in ostali odpadni material. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Markišavci.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.30 je v Knezovi ulici v Novem mestu na več mestih gorela suha trava. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Postojna

Ob 19.45 je v bližini naselja Topol pri Begunjah v občini Cerknica zaradi odvrženega vročega pepela, gorela trava na površini okoli 4 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Begunje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.30 je v Šercerjevi ulici v Slovenj Gradcu gorelo drevo. Začetni požar so pogasili gasilci PGD Slovenj Gradec.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 18.10 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru gorela vsebina zabojnika za odpadni papir. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 20.17 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru gorelo v zabojniku za odpadke. Požar, ki je zabojnik poškodoval, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.35 so na gladini potoka Pšata v bližini naselja Gmajnica, občina Komenda, opazili oljne madeže. Gasilci PGD Komenda, Moste in Kamnik so sledili izvoru onesnaženja in odkrili, da je v naselju Klanec spustila cisterna za olje v delavnici ob stanovanjskem objektu. Gasilci so na potok namestili lovilce madežev in pivnike. Za sanacijo bo poskrbel lastnik. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 16.59 so v naselju Truške, občina Koper, občani v gozdu naleteli na topovsko granato kalibra 90 mm, italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja uskladiščila.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.55 je zaradi okvare v razdelilni transformatorski postaji RTP Ljutomer na izvodu VOD Presika prišlo do izpada električne energije. Brez napajanja je ostalo 1940 odjemalcev. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

Ob 21.53 je zaradi okvare v razdelilni transformatorski postaji RTP Ljutomer na izvodu VOD Murska Sobota prišlo do izpada električne energije. Brez napajanja je ostalo 1084 odjemalcev. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.20 so na Kidričevi cesti v Celju gasilci PGE Celje odstranili reklamni pano, ki je bil napeljan čez cesto in je ogrožal vozila.

Ob 16.14 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili pet oseb in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.26 so na Cesti komandanta Staneta v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 15.48 so na Kolodvorski ulici v Ribnici gasilci PGD Ribnica odstranili visečo pločevino, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 21.04 je na Tacenski cesti v Ljubljani iz poškodovane cevi električnega grelnika vode iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil na napravi.

Ob 23.31 so na Poti na Fužine v Ljubljani gasilci GB Ljubljana zaprli glavni vodovodni ventil večstanovanjske stavbe ter tako preprečili izliv vode v četrtem nadstropju. Lastniku so naročili takojšnje kontaktiranje upravnika zgradbe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.17 so na Vrečovi cesti v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odpri vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe ter nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.16 se je v Črni na Koroškem na smučišču poškodoval smučar. Posadka helikopterja SV z ekipo HNMP Maribor je poškodovanega prepeljala v UKC Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Črna na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Po daljšem obdobju stabilnega in suhega vremena, ko smo imeli ustaljene hidrološke razmere, bo ob koncu tedna obilneje deževalo.

Območje Gorenjske:

V petek se bodo na zahodu začele krepiti padavine. Glavnina padavin bo padla na privetrni strani alpsko-dinarske pregrade in v Posočju.

V noči na soboto se bodo padavine razširile nad večji del Slovenije. Od petka do ponedeljka bo na območju Gorenjske padlo od 50 do 100, krajevno do 130 mm padavin.

Območje Savinjske in Koroške:

V petek in soboto bo občasno rahlo do zmerno deževalo. Padavine se bodo okrepile v noči na nedeljo. Od petka do ponedeljka bo na območju Savinjske padlo od 40 do 80, krajevno do 100 mm, na območju Koroške pa od 30 do 50 mm. Meja sneženja bo na nadmorski višini od 1600 do 2000 m, šele v nedeljo se bo začela spuščati.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/