Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. februarja 2024.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 10.39 se je na smučišču Rogla v občini Zreče poškodoval smučar. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč pri prenosu poškodovanca v helikopter.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 17.16 so v naselju Zabreznica, občina Žirovnica, gasilci PGD Zabreznica, Smokuč in GRS Radovljica nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.39 sta v bližini naselja Mala Gora, občina Kočevje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter očistili cestišče. Reševalci NMP Kočevje so lažje poškodovani osebi pregledali na kraju.

Ob 17.00 se je v naselju Črni Potok, občina Šmartno pri Litiji, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kostrevnica in Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.23 je na Ljubljanski cesti v Domžalah osebno vozilo trčilo v tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so štiri poškodovane na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.08 sta v Mariborski ulici v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.03 so v bližini naselja Vurmat–del, občina Podvelka, trčili tovorno, kombinirano in osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ujeto osebo, nudili prvo pomoč poškodovancem, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP oskrbeli na kraju ter jih prepeljali v UKC Maribor, ena oseba pa je sama poiskala zdravniško pomoč.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.22 je v bližini Rusjanovega trga v Ljubljani gorela lesena baraka ob igrišču za balinanje. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 7.25 so se v naselju Jelša, občina Lukovica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Blagovica so varovali objekt do izgoretja saj ter dimnik in ostale prostore preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 9.28 so v Polanškovi ulici v Ljubljani gorele smeti v kuhinji stanovanja večstanovanjske stavbe. Gasilci GB Ljubljana so vstopili v stanovanje, pogasili požar, prezračili prostore, zaprli ventil za dovod vode v stanovanje in tako preprečili iztekanje vode iz poškodovane cevi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.38 so na Cesti IX. Korpusa v Ajdovščini gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ajdovščina in GRC Ajdovščina so požar pogasili, očistili in s termovizijsko kamero pregledali dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.00 je pri naselju Velika Stara vas, občina Grosuplje, na gozdni poti ob dolenjski avtocesti gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Polica so požar pogasili ter preventivno pregledali vozilo in okolico. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 6.25 je nad Razgledno potjo, občina Jesenice, gorela podrast v gozdu. Požar na površini enega hektarja so pogasili gasilci GARS Jesenice, PGD Jesenice, Javorniški Rovt, Planina pod Golico, Blejska Dobrava, Hrušica, Koroška Bela ter helikopter Slovenske vojske, ki je vodo zajemal v jezu hidroelektrarne na Savi.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.52 so v naselju Dolga vas v občini Lendava gasilci PGD Dolga vas pogasili kup vej na površini okoli 16 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.06 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 17.25 sta na Poganškem vrhu v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.13 je na Kocbekovi cesti v Celju zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ljubečna.

Izpostava Maribor

Ob 3.07 sta v Ulici Ruške čete v Mariboru gorela komunalna zabojnika za papir in steklo. Požar so pogasili gasilci PGD Ruše.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 19.02 je bil na Obrtniški ulici v Kopru zaznan vonj po plinu. Iz bližnjega plinohrama se je slišalo piskanje. Gasilci JZ GB Koper so skupaj s policisti zavarovali območje in zatesnili puščanje. Plinohram, ki naj ne bi bil več v uporabi, pa je pregledal dežurni delavec Butan plina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 16.50 je v naselju Stara Sušica, občina Pivka, občanka naletela na topovsko granato 120 mm, ostanek 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta odstranila nevarno najdbo in jo do uničenja prepeljala v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.10 so v Iršičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje odprli vhodna vrata stanovanja in sorodnici omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 17.03 je v Gogalovi ulici v Kranju oseba s psom ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Kranj so osebo in psa rešili iz dvigala, izklopili dvigalo ter obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 je na Dunajski cesti v Ljubljani drevo nevarno viselo nad železniškimi tiri. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avtodvigala drevo postavili v prvotno stanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.58 so v ulici Plese v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota izčrpali pet kubičnih metrov vode iz zaklonišča.

Ob 17.15 so v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota odprla vrata dvigala in rešili ujete osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 17.31 je v naselju Kicar, občina Ptuj, drevo padlo čez cesto. Gasilci PGD Spodnji Velovlek in Kicar so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.30 so v Spodnjem Razborju, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Podgorje prekrili zemeljski plaz v velikosti 100 x 150 metrov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/