Skoči do osrednje vsebine

Uspešno izveden prvi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij

Na pobudo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, visokotehnoloških podjetij, centrov odličnosti in raziskovalnih inštitutov je Slovenska znanstvena fundacija z Inštitutom Jožef Stefan in Veleposlaništvom Indije v Ljubljani organizirala prvi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij, ki je potekal na Inštitutu Jožef Stefan.

Prvi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij je bil namenjen izboljšanju poznavanja in razumevanja različnih pristopov k raziskovalni in tehniški ustvarjalnosti, predstavitvi določenih znanstvenoraziskovalnih in tehnološko-razvojnih dosežkov ter odkrivanju znanstvenih novosti pri ustvarjalnosti, ki so že danes potencialno zanimive za nadgradnjo v inovacije. V ospredju so bile predstavitve s področja naravoslovnih, tehniških in biotehniških znanosti. Udeleženci so se strinjali, da so inovacije ključnega pomena za napredovanje nacionalnih gospodarstev ter za doseganje njihove konkurenčnosti na mednarodnem trgu.

Uvodoma je udeležence nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin, ki je poudaril: "Slovenija daje velik poudarek znanstveni diplomaciji, saj verjamemo, da je znanje ključno pri uspešnem soočanju s trenutnimi izzivi. Zato podpiramo raziskovalne institucije pri vstopanju na tuje trge in že vzpostavljene dobre prakse povezovanja znanstvenih institucij in visokotehnoloških podjetij v celovito nišno predstavitev slovenske odličnosti v tujini. Slovenija in Indija imata tradicionalno odlične dvostranske odnose in že beležita inovativne projekte na področju vesoljskih tehnologij in opazovanja zemlje. Eden najpomembnejših je projekt „GangaSat“ za satelitsko opazovanje poplavnih ravnic v porečju Gangesa. Želim si, da bi bilo v prihodnje takih projektov čim več in da bi državi še bolj okrepili sodelovanje na področju znanosti in inovacij."

Dr. Abhay Karandikar, državni sekretar na Ministrstvu za znanost in tehnologijo Indije, je predstavil vizijo in razvoj na področju znanosti in tehnologije v Indiji. Dr. Sachin Chaturvedi, generalni direktor Raziskovalnega inštituta za znanost indijskega zunanjega ministrstva, je predstavil pomen znanstvene diplomacije in meddržavnega sodelovanja, veleposlanica Indije v Sloveniji Namrata S. Kumar pa kulturo znanstvenega razmišljanja in dela v Indiji. Poleg navedenih strokovnjakov so Indijo na dogodku zastopali tudi znanstveniki in strokovnjaki iz Indije ter vodilnih inštitutov in organizacij v Evropi.

Priložnosti za okrepitev sodelovanja slovenskih podjetij in institucij z indijskimi je zelo veliko, še posebej na tehnološkem in znanstvenem področju, kjer Indija beleži velike dosežke. V petih letih bo Indija namreč usposobila svojo prvo ladjo za polarne raziskave in do leta 2026 poslala tri ljudi na 6000 metrov globoko misijo pod površje oceana. Prav tako je tik po pristanku na Luni uspešno izstrelila svoj prvi satelit Aditya L1 za preučevanje sončeve fotosfere, kromosfere in korone. S tem je uradno postala za Združenimi državami Amerike, Rusijo in Kitajsko četrta država, ki zmore tudi vesoljsko misijo za preučevanje sonca.

V okviru programa so potekale predstavitve invencij, ki jih je smiselno pretvoriti v inovacije (pripravili so jih slovenski oziroma (in) indijski raziskovalci z Instituta "Jožef Stefan" ter z Nacionalnega inštituta za biologijo) ter tudi že uspeli primeri inovacij (Kemijski inštitut'/National Institute of Chemistry).

Drugi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij bo predvidoma potekal jeseni 2024.