Skoči do osrednje vsebine

Umetna inteligenca zahteva povezana prizadevanja držav na regionalni in globalni ravni

Ponedeljkov prvi dan Globalnega foruma o etiki v umetni inteligenci v Kongresnem centru Brdo se je zaključil z večernim dogodkom Umetna inteligenca v službi planeta ter predstavitvijo koristne rabe sodobnih tehnologij pri varovanju okolja.

Drugi dan Globalnega foruma o etiki v umetni inteligenci bodo poleg razprav o njej kot orodju za izboljševanje kakovosti življenja za vse ter o najboljših praksah pri njenem upravljanju še razprave o umetni inteligenci v zasebnem sektorju, v pravosodju, o njeni vlogi pri odpravljanju spolnih stereotipov s platformo Women4ethics of AI, o učinku Unescovih smernic ter o oblikovanju vključujoče prihodnosti umetne inteligence.

Včerajšnji, prvi dan Globalnega foruma, je približno šesto udeležencev zaključilo s tremi zasedanji ter predstavitvami zanimivih primerov uporabe umetne inteligence v Sloveniji: projekta Ministrstva za digitalno preobrazbo The Tray Solution in projekta Univerze v Novi Gorici SMASH ter projekta Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, ki bo 16. marca.

Osrednja tema razprave o regionalnih pristopih pri etičnem upravljanju umetne inteligence, ki jo je moderirala Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, so bila zavezništva in partnerstva med državami za boljšo komunikacijo, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter sodelovanje pri sprejemanju ukrepov.

Nekaj takih regionalnih povezovanj že obstaja, med njimi denimo celinska strategija za umetno inteligenco Afriške unije, Regionalni svet za Latinsko Ameriko in Karibe pa tudi evropska uredba o umetni inteligenci, ki je tik pred sprejemom in bo prvi zakonodajni okvir za regulacijo uporabe umetne inteligence in blažitev tveganj. Angeline van Dijk, generalna inšpektorica na nizozemskem uradu za digitalno infrastrukturo, je spomnila, da bodo morale države članice v 24 mesecih po sprejemu uredbe to tudi uveljaviti.

Predstavniki posameznih držav so se strinjali, da je treba vzpostaviti »globalno interoperabilnost«, saj je umetna inteligenca »globalno orodje«. Pri spodbujanju prizadevanj za učinkovito upravljanje z umetno inteligenco so ocenjevali možnosti za oblikovanje skupne afriške, azijske, arabske vizije za upravljanje umetne inteligence ter povezovanje z drugimi državami. Opozorili so, da so države na različnih stopnjah razvoja in da je umetna inteligenca ponekod še povečala digitalno vrzel, vendar pa Unesco lahko pomaga pri povezovanju ob hkratnem upoštevanju posebnosti vsake države.

V naslednji razpravi na ministrski ravni o upravljanju umetne inteligence, ki mora biti v vrhu globalne agende – moderirala jo je Gabriela Ramos –, so udeleženci iskali pot do interoperabilnosti mnogih pobud, strategij in ukrepov: kako lahko države sodelujejo pri upravljanju umetne inteligence in iz množice različnih pobud oblikujejo povezane in učinkovite sisteme? Sodelovali so predstavniki Japonske, Brazilije, ZDA, Kitajske, Španije, Nizozemske in Nigerije, izpostavljali pa so potrebe po kadrih oziroma talentih, odpravljanju neenakosti, etičnih rešitvah, varnosti in zaupanju, nadzornih mehanizmih, preglednosti, spoštovanju človekovih pravic. Eileen Donahoe, koordinatorka za digitalno svobodo v uradu za kibernetski prostor in digitalno politiko iz ZDA, je menila, da je tehnologija prehitela oblikovalce politik, Olatunbosun Tijani, minister za komunikacije, inovacije in digitalno gospodarstvo iz Nigerije pa je opozoril, da pri umetni inteligenci ne gre za tekmo, kjer mora nekdo zmagati, pač pa morajo države sodelovati, saj bodo prej ali slej morale zagotoviti konvergenco.

Zadnjo razpravo prvega dne Globalnega foruma o etiki v umetni inteligenci je vodil Amandeep Singh Gill, odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za tehnologijo. Šlo je za razpravo s člani posebnega svetovalnega organa za umetno inteligenco pri generalnem sekretarju Združenih narodov. Ima 39 članov iz različnih držav, z delom pa so začeli oktobra 2023. Tudi v tej razpravi so se udeleženci zavzeli za sodelovanje, usklajena prizadevanja za zmanjševanje tveganj ter za povezana prizadevanja držav na regionalni in globalni ravni.