Skoči do osrednje vsebine

Slovenija sodeluje z Združenimi državami Amerike v okviru projekta Phoenix

Veleposlanica Združenih držav Amerike (ZDA) v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian je državni sekretarki na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tini Seršen danes predala pismo, s katerim so ZDA Sloveniji podelile svetovalno-tehnične storitve, ki jih financirajo v okviru projekta Phoenix – programa za prehod s premoga v male modularne jedrske reaktorje (SMR).

Ta pomoč podpira slovenske cilje na področju čiste energije in podnebja. 

Projekt Phoenix je del programa ameriškega zunanjega ministrstva o temeljni infrastrukturi za odgovorno rabo tehnologije malih modularnih reaktorjev (angleško Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology - FIRST), ki podpira države partnerice pri krepitvi zmogljivosti v skladu z najvišjimi standardi varnosti in neširjenja jedrskega orožja.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo se je junija 2023 na povabilo veleposlaništva ZDA v Sloveniji uspešno prijavilo za sodelovanje v projektu Phoenix. Prijavo je pripravilo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo kot koordinator ob sodelovanju GEN energije, Termoelektrarne Šoštanj, Holdinga Slovenske elektrarne in svetovalnega podjetja HATCH. Kasneje sta se projektu pridružila še ELES in Uprava za jedrsko varnost (URSJV). Podjetje Sargent & Lundy, vodilno svetovno podjetje na področju energetskih storitev, je bilo na razpisu State Departmenta izbrano za pridobitev sredstev, s katerimi bo slovenskim deležnikom nudilo tehnično-svetovalne storitve za prehod s premogovne v jedrsko energijo.

»Sodelovanje v projektu Phoenix daje Sloveniji priložnost za izpolnitev zavez Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), ki med drugim predvideva, da bomo preučili možnosti vpeljave novih jedrskih tehnologij,« je poudarila Tina Seršen, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ter dodala: »Med nove jedrske tehnologije spadajo predvsem tehnologije malih in naprednih modularnih reaktorjev (angleška kratica: "SMRs and AMRs"), ki so predmet svetovalno-tehnične pomoči projekta Phoenix. Ta tehnologija se v zadnjem času intenzivno razvija po vsem svetu, vsekakor nas zanimajo možnosti njene uporabe tudi v Sloveniji.«

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je za sodelovanje s svetovalnim podjetjem Sargent & Lundy pri izdelavi pred-izvedljivostne študije ustanovilo projektno skupino za preučitev možnosti vpeljave novih jedrskih tehnologij. Projekt in zaveze iz NEPN bi tako lahko bile s pomočjo projekta Phoenix s pospeškom izpolnjene v približno v enem letu.

ZDA in Slovenija sta zavezani trdnemu partnerstvu na področju dolgoročne miroljubne rabe jedrske energije v Sloveniji, kar vključuje napredne male modularne reaktorje in reaktorje večjega obsega.

Dodatne informacije o SMR-jih so na voljo na spletni strani ameriškega zunanjega ministrstva (v angleščini).

Pismo Sloveniji za projekt Phoenix (452 KB)