Skoči do osrednje vsebine

Prvič letos potrjena visoko patogena aviarna influenca pri labodih grbcih v občini Markovci

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da se je pri labodih grbcih v Sloveniji ponovno pojavila visoko patogena aviarna influenca. Danes je Nacionalni veterinarski inštitut UVHVVR obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri osmih labodih grbcih, najdenih v občini Markovci.

V večini evropskih držav narašča število primerov visoko patogene aviarne influence (HPAI; angleško Highly Pathogenic Avian Influenza), tako pri perutnini, kot tudi pri divjih pticah. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni in so dostopna na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu UVHVVR poziva, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in preko živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosimo sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112.