Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Golob na srečanju z generalno direktorico UNESCA, Audrey Azoulay

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal z generalno direktorico Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) Audrey Azoulay.
Robert Golob in Audrey Azoulay stojita pred zastavami.

Predsednik vlade Robert Golob se je srečal z generalno direktorico Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) Audrey Azoulay | Avtor: Katja Kodba, STA

Pogovarjala sta se o razvejanem in bogatem sodelovanju med Slovenijo in UNESCOM. Sogovornika sta se zavzela za tesno sodelovanje tudi v okviru Varnostnega sveta OZN, predvsem v mesecu, ko mu bo Slovenija predsedovala. Dotaknila sta se tudi humanitarne katastrofe v Gazi, kjer je UNESCO aktiven predvsem prek agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (angleško United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East - UNRWA).

Predsednik vlade se je generalni direktorici Azoulay zahvalil za sopredsedovanje današnjemu globalnemu forumu o etiki v umetni inteligenci, kjer so udeleženci obravnavali različne prednosti, tveganja in negativne vplive, povezane z umetno inteligenco, ter se osredotočili na varnostno in regulativno ukrepanje glede uporabe umetne inteligence. Rešitve so iskali na nacionalni, regionalni in svetovni ravni. Generalna direktorica Azoulay je poudarila, da UNESCO podpira aktivnosti Slovenije na tem področju.

Sogovornika sta spregovorila tudi o pred desetimi dnevi podpisanem sporazumu med državami nekdanje Jugoslavije o obnovi in postavitvi skupne razstave v Bloku 17 v muzejskem delu taborišča Auschwitz. Generalna direktorica je izrazila podporo UNESCA pri spremljanju in pomoči pri izvedbi projekta.

Sodelovanje med Slovenijo in UNESCOM je močan izraz zavezanosti uresničevanju skupnih vrednot ter krepitvi miru, vzajemnega razumevanja in sodelovanja med narodi.