Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. februarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 sta se na poti od Kamniškega sedla proti Planjavi, občina Kamnik, zaradi nestabilnih vremenskih razmer v grapi ustavila dva alpinista in zaprosila za pomoč pri sestopu. Gorski reševalci GRS Kamnik in združena ekipa HNMP - GRS Brnik so ju helikopterjem SV prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 18.05 se je na smučišču v Kranjski Gori pri sankanju poškodovala sankačica. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanko oskrbeli na kraju dogodka in prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice in prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.18 se je v naselju Mestinje, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovano osebo prepeljali v ZD Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Koper

Ob 9.56 je v bližini naselja Bezovica, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obviselo nad prepadom. Mimoidoči so pred prihodom gasilcev vozilo stabilizirali in poškodovano osebo izvlekli iz vozila. Gasilci JZ GB Koper so poškodovano osebo imobilizirali in z nosili prenesli do cestišča, kjer so jo reševalci RSSI Izola oskrbeli in prepeljali v SB Izola. Gasilci so nato z dvigalom dvignili vozilo na cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 13.57 je na gorenjski avtocesti pred izvozom Kranj–zahod v smeri Jesenic kombinirano vozilo zapeljalo v obcestni jarek, se prevrnilo in trčilo v drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, poškodovanim osebam skupaj z reševalci NMP nudili prvo pomoč in jih prenesli v reševalna vozila. Na kraju je bila prisotna tudi policija in DARS.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.50 je na avtocesti od Bizovika proti pokritem vkopu Strmec, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 3.56 je v naselju Ješenca, občina Rače-Fram, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki sta nato poškodovano osebo dokončno oskrbela in prepeljala v UKC Maribor.

Ob 17.45 sta v naselju Klopce, občina Slovenska Bistrica, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP in razsvetljevali kraj dogodka. Poškodovanega so reševalci NMP prepeljali v nadaljnjo zdravniško oskrbo.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Kranj

Ob 12.07 se je na Stari cesti v Kranju porušil del objekta in poškodoval streho in strešno okno sosednje stavbe. Gasilci GARS Kranj so iz dela razpadajoče stavbe odstranili zidake, ki so ogrožali občane in sosednjo stavbo. Del strehe in poškodovano strešno okno so prekrili s PVC folijo in začasno preprečili zamakanje. Obveščene so bile pristojne službe ter poveljnik CZ MO Kranj.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.49 so v Veliki vasi pri Krškem, občina Krško, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGE Krško in PGD Velika vas so zaprli dovod zraka na peči, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in prostore v bližini dimnika ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Celje

Ob 8.50 je v Zgornjih Gorčah, občina Braslovče, gorelo v kuhinji gostinskega objekta. Občani so pred prihodom gasilcev pogasili požar. Gasilci PGD Braslovče so kuhinjo pregledali s termovizijsko kamero in prezračili objekt.

Ob 10.37 je v Ulici bratov Frecetov v Celju gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili, iz kurilnice odstranili tleča drva ter prezračili objekt. Reševalci NMP Celje so osebo, ki se je ob požaru nahajala v objektu pregledali na kraju dogodka.

Ob 14.34 je v Škapinovi ulici v Celju gorelo stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec - Dobrova so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, objekt prezračili ter opravili meritve prisotnosti plinov v zraku.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.12 so na Tržaški cesti v Logatcu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gorenji Logatec so zaprli dovod zraka v dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico ter predmete, očistili dimnik in izmerili morebitno prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.17 so v Novi vasi, občina Miren - Kostanjevica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar in očistili dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.17 je na Škofjeloški cesti v Vodicah gorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti mimoidoči, gasilci PGD Vodice pa so ga dokončno pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 6.15 je ob Poljanski cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa. Požar na površini okoli 18 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje.

Izpostava Maribor

Ob 16.38 so v naselju Spodnje Vrtiče, občina Kungota, gorele ciprese in manjše smreke ob počitniškem objektu. Gasilci PGD Zgornja Kungota so pogasili požar, pogorelo je okoli 150 kvadratnih metrov cipres in smrek.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.09 sta ob Prapreški poti v naselju Otočec, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 18.00 je v bližini naselja Gornji Kot, občina Žužemberk, gorel kup odpadnega vejevja. Gasilci PGD Dvor so pogasili požar.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.02 so v Stantetovi ulici v Mariboru goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.27 je v ulici Na Loko v Novem mestu gorel komunalni zabojnik. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Kamence in Novo mesto so pogasili požar, zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.49 se je na Cankarjevi cesti v Tržiču v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Tržič so odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe ter nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 so v Šubljevi ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš odprli vrata sobe v stanovanjskem objektu in reševalcem NMP Domžale omogočili dostop do onemogle osebe, ki so jo prepeljali v nadaljnjo zdravniško oskrbo.

Ob 14.04 je na Tržaški cesti v Ljubljani v večstanovanjski stavbi iztekala voda iz stanovanja, v stanovanje v nižjem nadstropju in na hodnik. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in ugotovili, da voda teče iz nadstropja višje. S tehničnim posegom so odprli vrata drugega stanovanja, vendar vzroka za iztekanje vode niso našli.

Ob 16.00 so gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije ponovno odprli vrata zgornjega stanovanja in omogočili vstop vzdrževalcem, ki so zaprli ventil za vodo in ugasnili peč centralnega ogrevanja. Ob 17.14 so gasilci GB Ljubljana še enkrat odprli vrata stanovanja in stanovalki omogočili vstop.

Izpostava Postojna

Ob 10.11 so na Gregorčičevi cesti v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica ob prisotnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.28 je na Čečovju na Ravnah na Koroškem zaradi poledenelega in spolzkega terena ob razgledni poti obtičala občanka. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so ji s pomočjo vrvne tehnike pomagali na stabilen teren.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo sprva zmerno oblačno, popoldne pa delno jasno. V višjih legah bo pihal zmeren veter zahodnih smeri, ki bo zvečer slabel. V torek bo delno jasno, na južnih pobočjih sredogorja se bo ponekod pooblačilo. Zjutraj bodo temperature malo pod 0, čez dan pa od 10 do 15 C. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. V sredo bo več oblačnosti, nekatera južna pobočja sredogorja bodo lahko v megli. Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri. V četrtek kaže na zmerno oblačno vreme, za Gorenjsko se verjetnost za padavine nekoliko poveča. Proti koncu tedna se verjetnost za padavine povsod poveča.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/