Skoči do osrednje vsebine

Kako do rešitev, da bo umetna inteligenca koristila vsem

Jutri, v ponedeljek, 5. februarja, se v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, začenja dvodnevni posvet na najvišji ravni o enem najzahtevnejših vprašanj našega časa: Globalni forum o etiki v umetni inteligenci. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo ga organiziramo v sodelovanju z Unescom.
Vstop na prizorišče foruma v Kongresnem centru Brdo.

Na Brdu pri Kranju se je pričel Globalni forum o etiki v umetni inteligenci | Avtor: Marko Pigac

1 / 3

Osrednja pozornost bo usmerjena k ciljem in ukrepom v razvoju take umetne inteligence, ki prispeva k dobremu in pomaga izboljševati kvaliteto življenja za vse. 

Globalnega foruma, ki bo drugi take vrste (prvi je bil decembra leta 2022 v Pragi), se bo udeležilo okoli 500 predstavnikov vlad, mednarodnih organizacij, državnih ustanov, akademske in raziskovalne sfere, nevladnih organizacij in podjetij z vsega sveta, od ZDA, Kitajske, Indije, Brazilije, Mehike, Kanade in Japonske do Estonije, Češke, Danske, Nizozemske, Romunije, Španije, Italije, Somalije, Jamajke, Etiopije … ter Slovenije. 

Sodelujoči bodo razpravljali o mnogih koristih ter tudi tveganjih in škodi, povezanih z umetno inteligenco, o ustreznih varovalih in načinih regulacije uporabe umetne inteligence, o optimalnih ureditvah na nacionalni, regionalni in svetovni ravni, o vlogi umetne inteligence v procesu vključujoče digitalne preobrazbe in takega razvoja, ki prinaša koristi za vse, o trajnostnem napredovanju družb in gospodarstva, o dobrih praksah in podobno. 

Uvodoma bosta udeležence nagovorili dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo, in Gabriela Ramos, pomočnica generalnega direktorja za družbene in humanistične vede pri Unescu.  

Nekateri udeleženci Globalnega foruma o etiki v umetni inteligenci so se na Brdu zbrali že v nedeljo, da bi na zaprtih srečanjih strokovnjakov in članov delovnih skupin ter svetovalnih skupin pregledali dosedanje dosežke, denimo pri oblikovanju Unescove Mreže strokovnjakov za etiko umetne inteligence brez meja in pri uresničevanju ciljev Globalnega partnerstva za umetno inteligenco. 

Prvi uradni dan globalnega foruma, v ponedeljek, 5. februarja, pa se bo začel z zasedanjem na ravni ministrov in vodij mednarodnih organizacij. Vedno več držav namreč sprejema različne ukrepe v zvezi z umetno inteligenco, in ker se pojavljajo vedno novi modeli, bodo sodelujoči izmenjali znanje in izkušnje pri iskanju rešitev ter pretvorbi etičnih načel v izvedljive politike, kakor jih je predlagal Unesco v Priporočilih o etiki v umetni inteligenci, prvem takem svetovnem nizu ukrepov v pomoč državam, ki jih je 193 članic Unesca soglasno sprejelo novembra 2021. Razprave bosta moderirala Vilas Dhar, predsednik fundacije Patricka J. McGoverna in član svetovalnega telesa za umetno inteligenco pri generalnem sekretarju Združenih narodov in Antonio Zappulla, izvršni direktor fundacije Thomson Reuters. 

Srečanju o začetku globalnega observatorija za etiko umetne inteligence, ki ga vzpostavlja Unesco v partnerstvu z Inštitutom Alana Turinga in Mednarodno telekomunikacijsko zvezo, bo sledila otvoritvena slovesnost, kjer bodo zbrane nagovorili podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca in Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Sveta Evrope. 

Naslednjo panelno razpravo na ministrski ravni o regionalnih pristopih pri spodbujanju etičnega upravljanja umetne inteligence ter povezovanju in sodelovanju držav bo moderirala dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo. 

Prvi dan Globalnega foruma bo zaključilo zasedanje o usklajenem okviru za upravljanje umetne inteligence, saj se tveganja pri uporabi orodij umetne inteligence povečujejo brez jasnih pravil ter ob napačni domnevi, da bi regulacija lahko ovirala inovacije. Več kot tisoč raznih pobud v zvezi z umetno inteligenco iz 69 držav kaže, da je potreba po regulaciji uporabe umetne inteligence, ki temelji na etičnih načelih, nujna. Ni vprašanje, ali regulirati umetno inteligenco ali ne, temveč kako to storiti, pravi Gabriela Ramos, ki bo moderirala to razpravo. Sledila bo predstavitev projektov z umetno inteligenco pri varovanju planeta. 

Drugi dan Globalnega foruma, v torek, 6. februarja, bosta udeležence pozdravila dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ter Gabriela Ramos, pomočnica generalne direktorice za družbene in humanistične vede pri UNESCO, srečanja pa bodo namenjena zlasti strokovnim razpravam o tem, kako zagotoviti, da bo vsak lahko koristno izkoristil potencial umetne inteligence (trenutno najbogatejših 10 odstotkov svetovnega prebivalstva dobi več kot polovico svetovnega dohodka), o najboljših praksah in gradnikih za učinkovito upravljanje umetne inteligence, o Unescovi Mreži strokovnjakov za etiko umetne inteligence brez meja, o vključevanju etične umetne inteligence v podjetja (od leta 2013 do 2022 se je znesek zasebnih naložb v umetno inteligenco povečal za 18-krat), o tem, kako si lahko z umetno inteligenco pomagamo v  pravosodju, o odpravljanju spolnih stereotipov s pomočjo Unescove platforme Women4Ethical AI, o varovanju svobode izražanja in dostopa do informacij ter o oblikovanju meril za razvoj vključujoče umetne inteligence, saj so, kot pravijo pri Unescu, »procesi in sistemi umetne inteligence preveč pomembni in zapleteni, da bi o njih odločali le nekateri«. 

Globalni forum o etiki v umetni inteligenci bomo neposredno prenašali na Ministrstvo za digitalno preobrazbo (YouTube)