Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. februarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 1.34 se je pri sestopu z Dobrče, občina Tržič, poškodoval pohodnik. Gorski reševalci GRS Tržič so poškodovanega oskrbeli, prenesli do ceste in predali reševalcem NMP Tržič v nadaljnjo oskrbo.

Ob 12.17 si je na pobočju Male Mojstrovke, občina Kranjska Gora, planinec pri sestopu poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ga s pomočjo združene ekipe HNMP - GRZS Brnik in posadke s helikopterjem SV oskrbeli na kraju dogodka in ga prepeljali v SB Jesenice.

Ob 12.39 sta na vzhodni strani pobočja Tosca, naselje Stara Fužina, občina Bohinj, zdrsnila dva planinca in si poškodovala nogi. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju s pomočjo združene ekipe HNMP - GRZS Brnik in posadke s helikopterjem SV oskrbeli na kraju dogodka in prepeljali v SB Jesenice.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.17 se je v naselju Sotelsko, občina Krško, osebno vozilo prevrnilo na bok in obstalo na cestišču. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, vozilo postavili na kolesa, nudili pomoč policiji in do prihoda reševalcev NMP Krško nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo prepeljali v UC Brežice. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 19.03 je v bližini naselja Drnovo, občina Krško, na izvozu iz avtoceste osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGE Krško so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili razlite motorne tekočine in preprečili nadaljnjo iztekanje motornih tekočin. Začetni požar na vozilu so pogasili policisti in dežurni delavci DARS-a. Gasilci so nato vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP so na kraju oskrbeli štiri poškodovane osebe  in jih nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 7.48 je v bližini naselja Moste, občina Žirovnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cestišče.

Ob 17.53 je na Jelovški cesti v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, osebno vozilo trčilo v peško. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka ter nudili pomoč NMP Bohinj pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.37 so v križišču Zaloške in Chengdujske ceste v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečencev, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli štiri poškodovane osebe.

Ob 8.35 sta v naselju Podroje, občina Šmartno pri Litiji, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Kostrevnica in Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili cestišče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci NMP Litija so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.32 sta na Tržaški cesti Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana. Na kraju je posredovala tudi policija.

Ob 20.06 je na cesti Kamnik–Volčji Potok, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda NMP Domžale in Kamnik, odstranili onesnaženo zemljino in nudili pomoč policiji in dežurnemu delavcu cestnega podjetja.

Izpostava Maribor

Ob 20.59 je v ulici Bresterniška Graba v naselju Bresternica, občina Maribor, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili ujeto osebo in jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.18 sta v Lendavski ulici v Murski Soboti trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda policije, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorja. V nesreči se je poškodovala ena oseba. 

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 22.29 je v naselju Hotavlje, občina Gorenja vas–Poljane, zagorelo v mizarski delavnici. Požar so pogasili gasilci PGD Gorenja Vas in Hotavlje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.22 je v ulici Pot k Savi v Ljubljani gorel dimnik, ogenj pa se je razširil še na fasado objekta. Požar je delno omejil že lastnik, gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo - Jarše pa so pogasili požar, iznesli gorljiv material iz peči in odstranili ožgan del fasade. Dimnik in objekt so pregledali s termo kamero in lastnikom odsvetovali kurjenje do pregleda dimovodne naprave s strani pooblaščene službe. Poškodovanih ni bilo, na kraju je posredovala policija.

Ob 21.13 so se v ulici Krožna pot v naselju Prelog, občina Domžale, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ihan in CZR Domžale so pregledali dimnik, očistili dimniško tuljavo, iznesli pepel, prostore pregledali s termovizijsko kamero in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 17.18 je na Tovarniški cesti, občina Ruše, gorel stroj za mletje plastike. Gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi so pogasili požar, prostore pa prezračili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.22 se je v Stari ulici v Muski Soboti v večstanovanjskem objektu kadilo iz stanovanja. Gasilci PGD Murska Sobota so odstranili poškodovan električni podaljšek, pregledali prostor s termovizijsko kamero ter prezračili objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.45 je na Cesti IV. Prekomorske v Ajdovščini gorelo v pritličnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in prezračili prostore ter opravili pregled sosednjih prostorov s termovizijsko kamero. Eno osebo so zaradi izpostavljenosti dimu oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 19.33 so se v naselju Bavšica, občina Bovec, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bovec so požar, ki je zajel les v okolici dimnika pogasili, odstranili omet in območje požara pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.00 so se v ulici Vinareber v naselju Dolž, občina Novo mesto, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolž so izvajali nadzor do izgoretja saj, s polivanjem vode hladili solarne panele sončne elektrarne, razkrili strešnike ob dimniku in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 04.41 je v Lešnici, občina Ormož, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Ormož in Hardek. Ogenj je uničil elektro instalacijo in opremo kurilnice.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 je v Ulici Vladimirja Dolničarja na Dobrovi, občina Dobrova-Polhov Gradec, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili mimoidoči in lastnica. Gasilci PGD Dobrova so odklopili akumulator in opravili pregled vozila s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.52 je v ulici Med vinogradi v Semiču gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci PGD Semič so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 12.33 je na cesti Senožeče–Sežana, občina Divača, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 7.53 je v bližini naselja Prihodi, občina Jesenice, v gozdu tlela žerjavica. Gasilci GARS Jesenice so žarišče v velikosti okoli štiri kvadratne metre pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.43 je v bližini naselja Kamnje, občina Ajdovščina, gorelo v naravnem okolju. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so požar pogasili. O dogodku je bila obveščena policija.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 5.59 so na Partizanski cesti v Velenju pred vhodom v proizvodno halo gasilci PGE Velenje pogasili vsebino v košu za smeti.

Ob 13.35 je na Dečkovi cesti v Celju gorel manjši zabojnik za odpadke. Gasilci PGE Celje so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 15.24 je v naselju Poljane nad Škofjo Loko, občina Gorenja vas - Poljane, ob osnovni šoli gorel zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Poljane so zabojnik pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 22.51 je v Stantetovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.46 je bil v naselju Spodnja Idrija, občina Idrija, opažen madež neznane snovi na cestišču. Gasilci PGD Idrija in PGD Spodnja Idrija so nevtralizirali in očistili madež.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.35 je v naselju Gorenji Log, občina Tolmin, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, avstro - ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.19 sta v bližini naselja Šempeter pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg in topovski vžigalnik, kalibra 75 mm, mase 0,5 kg. Obe najdbi sta italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 00.00 se je na avtocesti Maribor–Ljubljana, občina Slovenske Konjice, pred predorom Pletovarje pokvarilo osebno vozilo. Pri umikanju na varno se je oseba umaknila za ograjo in zdrsnila po brežini v globino 20 metrov. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Zreče in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, se spustili do poškodovane osebe in jo prenesli do reševalnega vozila. Poškodovano so reševalci NMP oskrbeli in jo prepeljali v SB Celje.

Ob 8.47 so v Škvarčevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 10.47 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili štiri osebe iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 03.47 je na Cesti na okroglo v Naklem v industrijskem objektu iztekala voda. Gasilci PGD Naklo so zaprli ventil in prečrpali vodo iz objekta.

Ob 13.40 je na Kranjski cesti v Radovljici oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom rešili osebo, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.59 so v Turjaškem naselju v Kočevju gasilci PGD Kočevje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 16.34 so v ulici Ob Radoljni v Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo in ponedeljek bo precej sončno. Od torka do petka bo zmerno do pretežno oblačno in še suho. Vse dni bo razmeroma toplo, ponekod bo pihal jugozahodnik.

V petek se bo najverjetneje začel pojavljati rahel dež, ki se bo okrepil v soboto. Padavine bodo najverjetneje vztrajale tudi v nedeljo. Pričakovana količina padavin ob koncu tedna je od 20 do 50 mm.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/