Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. februarja 2024.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.37 je v naselju Rigonce, občina Brežice, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v ograjo stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin in nudili pomoč policiji. V nesreči je bilo udeleženih petnajst oseb, tri poškodovane osebe pa so oskrbeli reševalci NMP Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.20 je na Jenkovi cesti v Velenju osebno vozilo trčilo v steber. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, preprečili nadaljnjo iztekanje motornega olja iz vozila in nudili delavcem vlečne službe pomoč pri nalaganju vozila.

Izpostava Kranj

Ob 11.12 je na Kranjski cesti v Radovljici osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na brežini cestišča. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo vitla in avtodvigala vozilo dvignili na utrjeno površino.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.27 je na Dolenjski cesti v Ljubljani, zaradi nenadne slabosti voznice, osebno vozilo trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oživljanju in prenosu osebe v reševalno vozilo.

Ob 16.14 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite tekočine. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.33 je na cesti Solkan–Gonjače, občina Brda, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevračalo po cestišču. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovanega voznika. Reševalci NMP Nova Gorica so ga oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 18.09 so v naselju Ozeljan, občina Nova Gorica, trčili motorist in osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega motorista. Reševalci so ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 10.40 je na avtocesti Senožeče–Postojna, občina Divača, osebno vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovane osebe. Poškodovala se je ena oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 15.35 je v naselju Placar, občina Destrnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na bližnjo njivo, kjer se je prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in usmerjali promet. Poškodovanega voznika je mimoidoči občan z osebnim vozilom prepeljal v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.43 je v Ulici bratov Učakar v Ljubljani na terasi objekta gorela napeljava plinske jeklenke. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar in pregledali mesto dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.48 so na Mirni gori, občina Semič, gorele saje v dimniški tuljavi Planinskega doma. Gasilci PGD Kot–Brezje in Črmošnjice so nadzorovali gorenje saj, očistili dimnik in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 20.24 so v Gregorčičevi ulici v Celju v komunalnem zabojniku goreli odpadki. Gasilci PGE Celje so pogasili vsebino zabojnika.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.42 je v naselju Turjak, občina Velike Lašče, občan pri gradbenih delih naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske in Gorenjske regije sta pregledala teren in odstranila italijansko minometno mino, kalibra 45 milimetrov, 11 kosov pehotnega streliva, kalibra 7,9 milimetrov in 3 kose pehotnega streliva, kalibra 8 milimetrov. Nevarne najdbe iz obdobja 1. svetovne vojne sta na kraju najdbe uničila.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 15.33 so na Obali v Luciji v občini Piran v nakupovalnem centru gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Ob 19.18 so na Vanganelski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop policistom do preminule osebe.

Izpostava Kranj

Ob 20.44 so v Gosposvetski ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeti osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 je na Celovški cesti v Ljubljani iz poškodovanega radiatorja v stanovanju iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli radiatorski ventil.

Ob 9.55 so v naselju Škrjančevo v občini Domžale gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe. 

Ob 10.49 so v naselju Jurjevica v občini Ribnica gasilci PGD Ribnica odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 15.52 so na Večni poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 0.41 so na Mariborski cesti v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.44 so v ulici Plese v Murski Soboti iz zaklonišča in kletnih prostorov industrijskega objekta gasilci PGD Murska Sobota izčrpal okoli 55 kubičnih metrov vode. 

Ob 15.16 so v Porabski ulici v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V prihodnjih dneh se bo nadaljevalo suho in dokaj sončno vreme. V ponedeljek bo začel pihati vlažen jugozahodnik in postopno se bo pooblačilo. Na severovzhodu pa bo ostalo še dokaj sončno. Jutranje temperature bodo okoli 0, dnevne okoli 10 °C, v vzhodnih krajih pa še kakšno stopinjo višje. Verjetnost za padavine se poveča ob koncu prihodnjega tedna.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/