Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanik dr. Benedejčič se je udeležil obiska Severnoatlantskega sveta v Bosni in Hercegovini

Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Slovenije pri zvezi Nato, se je udeležil obiska Severnoatlantskega sveta v Bosni in Hercegovini (BiH) med 1. in 2. februarjem 2024.

Na čelu z namestnikom generalnega sekretarja Mircea Geoană so se veleposlaniki zaveznic ter povabljenka Švedska srečali s člani Predsedstva BiH, predsedujočo in člani Sveta ministrov BiH ter člani kolegijev Predstavniškega doma in Doma narodov BiH. V okviru programa obiska se je Severnoatlantski svet srečal tudi s predstavniki mednarodne skupnosti ter civilno družbo.

Obisk Severnoatlantskega sveta v BiH, do katerega je prišlo prvič po letu 2010, je potrdil strateški pomen, ki ga NATO in zaveznice, vključno s Slovenijo, pripisujejo varnostni in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in v BiH. Bosna in Hercegovina je dolgoletna partnerska država Nata, ki sodeluje v številnih partnerskih programih, in ima v okviru Nata status aspirantke. V ospredju pogovorov je bilo stanje v državi, tudi v kontekstu trenutnega geopolitičnega okolja, reformna prizadevanja BiH ter opredeljevanje možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja z Natom.

Severnoatlantski svet je prenesel sporočila trdne zavezanosti Nata k suverenosti ter ozemeljski celovitosti BiH kot tudi podpore tekočim reformnih prizadevanjem države, vključno preko Natovega paketa za krepitev obrambnih zmogljivosti BiH (DCB paket). Zaveznice so izrazile pripravljenost nadaljnjega poglabljanja praktičnega sodelovanja in političnega dialoga  z BiH ter pozvale vse ključne akterje v BIH, da se vzdržijo razdiralne retorike in dejanj, ki niso v prid stabilnosti BiH in njenemu nadaljnjemu razvoju.

Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič je izpostavil prijateljske odnose med državama ter močno podporo EU in evro-atlantski perspektivi BiH. Politično vodstvo BiH je pozval h konstruktivnemu sodelovanju in nadaljnjim reformnim dosežkom v luči strateške priložnosti, ki jo predstavlja možnost odprtja pristopnih pogajanj z EU. Predstavil je prispevek Slovenije v DCB paket za BiH na področju vojaške policije in med drugim izpostavil podporo BiH preko sodelovanja slovenskih pripadnikov v misiji EUFOR Althea ter Natovem poveljstvu v Sarajevu. Ob tej priložnosti se je zahvalil BiH za pomoč Sloveniji pri soočanju z avgustovskimi poplavami.

Veleposlanik dr. Benedejčič se je srečal tudi s slovenskimi pripadniki, ki delujejo v Poveljstvu Nata v Sarajevu ter v okviru operacije EUFOR Althea, in jim prenesel zahvalo za njihov prispevek k stabilnost in varnosti BiH.

V okviru drugega dne obiska je veleposlanik dr. Benedejčič nastopil v panelu v okviru razprave s študenti in člani Univerze v Sarajevu na temo NATO-BiH sodelovanja. Člani Severnoatlantskega sveta so sodelovali še v izmenjavi z Atlantic Initiative think tankom. Obiskali so tudi vojaški bazo BiH Rajlovac, kjer so se seznanili z potekom izvajanja DCB paketa za BiH. Ob koncu programa so se srečali s poveljnico Natovega poveljstva v Sarajevu, poveljnikom sil Evropske unije v Bosni in Hercegovini, visokim predstavnikom v BiH ter vodji misij EU in OVSE v BiH.