Skoči do osrednje vsebine

Dogodka za zaprte v ljubljanskem zaporu na temo socialnega vključevanja in iskanja zaposlitve

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana smo v mesecu januarju organizirali dva dogodka, ki sta bila usmerjena v iskanje zaposlitve po prestani kazni zapora. Dogodkov so se udeležili tako obsojenci kot priporniki.

Sredi meseca so zavod obiskale predstavnice Urada za delo območne enote Zavoda za zaposlovanje Ljubljana - direktorica območne službe Barbara Vrtačnik s sodelavkami, ki so zaprtim osebam predstavile razmere na trgu dela in postopek iskanja zaposlitve že v času prestajanja kazni zapora. Poučile so jih kako napisati prošnjo za delo ter kako se predstaviti na razgovoru z delodajalcem in predstavile morebitne ovire pri zaposlovanju zaprtih oseb po prestani kazni. Zaprte osebe so prejele predstavitvene zloženke in navodila s povzetkom predstavitve. Z direktorico območne službe smo se dogovorili tudi za mesečno posredovanje podatkov o aktualnih razmerah na trgu dela.

Konec meseca je zavod obiskal podjetnik, oblikovalec digitalnih vsebin, vloger in popotnik Tomaž Gorec, ki je zaprtim osebam predstavil možnosti koristnih aktivnosti v času prestajanja zapora, kot so branje knjig in priročnikov ter s tem večanje lastne vrednosti. Zaprtim je prenesel sporočilo, da si s pridobljenim znanjem lahko po prestani kazni z novimi inovativni pristopi tudi preko spletnih socialnih omrežij na pošten način povečajo možnosti zaslužka. Predstavil je svoje izkušnje in delo ter jih motiviral, da lahko svoje življenjske zgodbe tudi napišejo in nenazadnje izdajo knjigo. Zaprtim osebam je podaril nekaj svojih knjig, nekaj jih bo doniral tudi zavodski knjižnici.  V pogovoru se je dotaknil teme smisla življenja, opisal svojo izkušnjo in jo pri tem ponazoril z utrinki s svojih potovanj.

Odzivi zaprtih v sklopu obeh dogodkov so bili zelo pozitivni. Obsojenci in priporniki so v sklopu izvedenih aktivnosti prejeli informacije, ki jim bodo v pomoč pri socialnem vključevanju po odhodu iz zapora.