Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. januarja 2024.

Potresi

Ob 2.59 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 4,3 v bližini Gloggnitza, 65 km JZ od Dunaja, Avstrija (216 (km severovzhodno od Ljubljane). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Maribora. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 17.20 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,3 v bližini Lipnice (Avstrija), 18 km SZ od Šentilja v Slovenskih Goricah. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Maribora. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.05 je na Kovinarski cesti v Kamniku osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.24 je v Volčji Dragi, občina Renče - Vogrsko, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.32 so v naselju Dolenje Brdo, občina Gorenja vas–Poljane, gorele blazine na kmečki peči. Gasilci PGD Gorenja vas in Poljane so pogasili požar, iznesli ožgane predmete, s termovizijsko kamero pregledali okolico požara in prezračili prostor.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.21 je v Obrtniški ulici v Grosupljem v bivalnem zabojniku prirejenem v pisarno zagorela notranja enota klimatske naprave. Do prihoda gasilcev PGD Grosuplje so z gašenjem požara pričeli delavci, dokončno pa pogasili gasilci. Objekt so pregledali s termovizijsko kamero in iz njega iznesli pogorelo opremo.

Ob 11.36 so v Bračičevi ulici v Kočevju gorele saje v dimniški tuljavi večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 22.27 je v Švabičevi ulici na Vrhniki, zaradi tehnične napake in razgrete dimniške cevi, prišlo do tlenja lesenega opaža in izolacije stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vrhnika so ohladili dimniško cev, odprli del opaža, odstranili del izolacijske volne in pogasili tleče dele.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 14.00 je v vasi Socerb v občini Koper na nedostopnem terenu gorela trava in vejevje. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.54 so v naselju Studenec v občini Sevnica gasilci PGD Sevnica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Sevnica omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Celje

Ob 14.09 je v Zagajškovi ulici v Celju v dvostanovanjskem objektu iztekala voda iz plinske peči. Gasilci PGE Celje so zaprli vodovodni in plinski ventil ter odsvetovali uporabo peči do prihoda serviserja.

Ob 21.40 so v Zeleni ulici v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter reševalcem NMP in svojcem omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.05 so v Puhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 0.23 so v Gasilski ulici v Selnici ob Dravi v istoimenski občini gasilci PGD Selnica ob Dravi odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 je v Gradnikovi ulici v Kanalu, občina Kanal ob Soči, iztekala voda v stanovanju v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Kanal so ob prisotnosti policije odprli vhodna vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Ptuj

Ob 9.26 so na Rimski ploščadi na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe ter jim nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Vsaj do sredine prihodnjega tedna se bo nadaljevalo suho vreme. Zjutraj bo malo pod 0, čez dan pa od 5 do 10, v začetku tedna tudi okoli 12 stopinj C.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/