Skoči do osrednje vsebine

Slovenija z otvoritvenim dogodkom začenja predsedovanje Strategiji EU za alpsko regijo

Z otvoritvenim dogodkom v Postojni je Slovenija tudi uradno začela s predsedovanjem Strategiji EU za alpsko regijo (angleško EU strategy for the Alpine region - EUSALP). Dogodka se je udeležilo okoli sto domačih in tujih predstavnikov. Na dogodku smo predstavili program slovenskega predsedovanja ter glavne prihajajoče aktivnosti EUSALP v letu 2024.

S pozdravnim nagovorom je dogodek otvoril državni sekretar v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Marko Štucin, ki je poudaril: "V Sloveniji smo predani trajnosti in si želimo našo prelepo naravo ohraniti tudi za naslednje generacije. Zato je tudi izbira tematskih prioritet slovenskega predsedovanja EUSALP logična: krožno gospodarstvo, prehod na vodno sodobno družbo ter kakovost življenja mladih v Alpah."

Slovenija si bo tako prizadevala usmerjati politike za prehod v zeleno gospodarstvo v alpski regiji z ustvarjanjem trajnostnih rešitev za bolj učinkovito upravljanje virov, razogljičenje ter spodbujanje inovacij. Prizadevala si bo za okrepljeno naslavljanje trajnostnega upravljanja z vodnimi viri, ter za vključevanje mladih v vsebinske razprave z namenom soustvarjanja prihodnosti v alpskem prostoru.

Državni sekretar Štucin je zbranim domačim in tujim gostom v Postojni poudaril pomen EUSALP: "EU makroregionalno sodelovanje lahko omogoča rešitve, ki jih je po navadi težje doseči v bolj formaliziranih strukturah. EU makroregionalne strategije nam omogočajo lažje izvajanje ključnih evropskih in globalnih političnih iniciativ na naših ozemljih in hitrejše usklajevanje z regionalnimi in lokalnimi pobudami." Slovensko predsedstvo se bo zato še posebej posvetilo poglobljenemu sodelovanju z akterji znotraj regije, z namenom lažjega iskanja pravih rešitev za trenutne regionalne izzive.

Udeležence otvoritvenega dogodka sta nagovorila tudi direktor Generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko (DG REGIO) Evropske komisije Sławomir Tokarski in poslanec v Evropskem parlamentu Matjaž Nemec.

Slovenija predseduje EUSALP od 1. januarja do 31. decembra 2024 pod vodstvom nacionalne koordinacije za EU makroregionalne strategije Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije. Zaključni dogodek predsedovanja bo Letni Forum EUSALP, ki bo potekal 14. in 15. novembra 2024 na Brdu pri Kranju.