Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. januarja 2024.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 18.09 se je na smučišču Golte v občini Mozirje poškodoval smučar. Reševalci GRS Celje so poškodovanca na kraju oskrbeli ter predali reševalcem. Reševalci NMP Velenje so ga prepeljali v SB Celje.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.55 je v naselju Stari Grad v Podbočju, občina Krško, osebno vozilo stisnilo občana. Gasilci PGE Krško so dvignili vozilo s podpornega zidu in postavili nazaj na dvorišče. Osebo so na kraju pregledali reševalci NMP Krško.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.52 sta na zahodni ljubljanski obvoznici od razcepa Kozarje proti Brdu, pred izvozom za Brdo, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli dve poškodovani osebi.

Ob 14.24 je na štajerski avtocesti pred izvozom za Zadobrovo, v smeri Domžal, na prehitevalnem pasu prišlo do naleta štirih osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.19 sta na ljubljanski obvoznici pri priključku Ljubljana–Center trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 15.31 sta v Spodnji Ložnici, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.49 sta v Kosovelovi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in usmerjali promet do prihoda policije. Reševalci NMP Maribor so tri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.36 sta na Cvetkovi cesti v Cerknem trčili osebni vozili. Gasilci PGD Idrija in Cerkno so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Idrija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.22 sta na Mariborski cesti na Muti trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, nudili pomoč pri iznosu poškodovane osebe, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli na kraju in jo prepeljali v SB Slovenj Gradec, ena oseba pa bo sama poiskala zdravniško pomoč.

Ob 12.59 je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb ter vozilo izvlekli nazaj na cestišče. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Slovenj Gradec, drugo pa je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal v UKC Maribor.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 je v Kamnikarjevi ulici na Lavrici, občina Škofljica, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Lavrica so pogasili motorni del vozila.

Izpostava Maribor

Ob 2.15 je v naselju Zgornja Polskava, občina Slovenska Bistrica, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Zgornja Polskava so požar pogasili.

Ob 2.20 je v Gaberniški ulici v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Zgornja Polskava.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.47 je v ulici Plese v Murski Soboti gorel manjši kup odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.25 je na Smuški cesti v Semiču ob robu gozda gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Semič, Kot - Brezje in Stranska vas pri Semiču so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 18.26 je v Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru gorela vsebina komunalnega zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.36 je v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter – Vrtojba, gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar.

Ob 11.19 je na Cesti IX. korpusa v Solkanu, občina Nova Gorica, na dvorišču podjetja Dinos gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.02 so v naselju Ozare v občini Slovenj Gradec v hostlu zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Slovenj Gradec izmerili prisotnost nevarnih plinov in prezračili prostore. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.26 so na območju naselja Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 44,3 kg, italijanske izdelave, topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave, topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave in ročno bombo, kalibra 44 mm, mase 0,38 kg nemške izdelave. Vse najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 6.16 je v Mucherjevi ulici v Ljubljani iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so vstopili v stanovanje in zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.38 so v naselju Spodnji Kamenščak, občina Ormož, gasilci PGD Ljutomer odprli vrata stanovanjskega objekta in s plinskega štedilnika odstavili posodo.

Izpostava Ptuj

Ob 12.00 so v naselju Sedlašek, občina Podlehnik, gasilci PGD Podlehnik odprli vrata stanovanjske hiše in svojcem omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.59 so v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP je obolelo osebo prepeljal v UKC Maribor.

Ob 13.34 so v Pamečah, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Pameče - Troblje in PGD Slovenj Gradec zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila do helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP je poškodovano osebo prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.48 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz dvigala rešili osebo in okvaro sporočili serviserju dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje lahko v četrtek in v naslednjih dneh pričakujemo preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu celinske Slovenije. Visoke ravni so posledica temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujemo znatnega znižanja ravni delcev.

Predlagamo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Urne vrednosti:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/dnevne_koncentracije.html

Indeks kakovosti zraka:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/amp/

Priporočila NIJZ:

https://nijz.si/moje-okolje/zrak/povisane-ravni-delcev-pm10-v-zraku-priporocila-za-prebivalce/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/