Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprejela spremembe Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti

Vlada je na današnji seji sprejela Zakon o spremembah Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Sprememba bo zagotovila bolj učinkovito delovanje mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme ranljivim skupinam prebivalstva.

Danes sprejeti zakon prinaša zgolj manjše spremembe zakona, ki pa stremijo k bolj učinkovitemu delovanju mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme. Podrobnejše določanje skupin upravičencev, ki so v okviru vsakokratnega javnega poziva upravičeni do izposoje računalniške opreme, se s predlogom zakona veže na veljavni načrt spodbujanja digitalne vključenosti.  

Ker vlada želi, da bi najbolj ranljive skupine prebivalstva računalniško opremo prejele v najkrajšem možnem času, predlog zakona za letos določa upravičence neposredno z zakonom. Namreč za razvoj digitalne pismenosti je bistvenega pomena, da imajo vsi otroci, vključeni v osnovnošolsko izobraževanje, tudi tisti iz socialno šibkejših družin, v domačem okolju na voljo ustrezno računalniško opremo. Zato sprememba določa upravičence, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje in so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evrov. Če ostane oprema, se lahko krog upravičencev razširi na drugi dohodkovni razred, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 369,11 evra. 

V izjavi za javnost je ministrica posebej poudarila pomembnost dostopa do računalniške opreme za digitalno vključenost. “Digitalna vključenost je družbeno vprašanje in je ključnega pomena za razvoj posameznikov in družbe kot celote, računalniška oprema pa je pomemben del digitalne vključenosti. Omogoča dostop do interneta, ki je danes vir informacij, izobraževanja, zaposlitve in zabave. Poleg tega omogoča uporabo različnih digitalnih storitev, kot so e-uprava, e-zdravstvo, e-izobraževanje in e-poslovanje. Zagotavlja, da nihče ne zaostaja zaradi pomanjkanja dostopa do interneta in računalniške opreme,” je dejala ministrica. 

Ministrica je prepričana, da bo sprejetje spremembe Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti prispevalo k zmanjšanju digitalnega razkoraka v Sloveniji in omogočilo, da bodo vse ranljive skupine prebivalstva lahko enakopravno sodelovale v družbi. 

Mehanizem za izposojo računalniške opreme je, podobno kot financiranje usposabljanj za dvig digitalne pismenosti, eden od stalnih ukrepov spodbujanja digitalne vključenosti. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo bomo poskrbeli za sprotno dodajanje računalniške opreme v sklad. 

“Sprejetje tega zakona bo prispevalo k zmanjšanju digitalnega razkoraka v Sloveniji in omogočilo, da bodo ranljive skupine prebivalstva lahko enakopravno sodelovale v družbi,” je zaključila ministrica.