Skoči do osrednje vsebine

Stališče Slovenije glede financiranja Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem

Slovenija se pridružuje pozivu generalnega sekretarja Združenih narodov Guterresa k nadaljevanju financiranja Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (angleško United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East – UNRWA), saj bi ukinitev financiranja ogrozilo delovanje agencije in s tem življenja Palestincev v Gazi in v celotni regiji Bližnjega vzhoda.

UNRWA je ena izmed najpomembnejših organizacij za zaščito in zagotavljanje humanitarne pomoči milijonom Palestincev, zato ji je Slovenija v letu 2023 namenila 1.200.000 evrov, največ v vseh letih doslej.

Slovenija pozdravlja odločitev generalnega komisarja UNRWA Philippeja Lazzarinija, da sproži preiskavo v zvezi z domnevnim sodelovanjem uslužbencev UNRWA v terorističnih napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra. Pričakujemo temeljito in neodvisno preiskavo ter ugotavljanje kazenske odgovornosti vseh vpletenih. UNRWA mora delovati profesionalno. 

Vlada o prispevkih mednarodnim organizacijam, ki nudijo humanitarno pomoč Palestincem, za leto 2024 še ni odločala. V načrtu zunanjega ministrstva so prostovoljni prispevki preko dosedanjih mednarodnih partnerjev kot so Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), Svetovni program za hrano (WFP) in tudi UNRWA, ob upoštevanju humanitarnih potreb na terenu. 

V zvezi z nastalo situacijo bomo vzdrževali redne stike z vodstvom agencije. Glavni cilj Slovenije ostaja zagotavljanje nujne humanitarne pomoči vsem tistim, ki jo potrebujejo.