Skoči do osrednje vsebine

Podelitev priznanja policije Republike Slovenije za sodelovanje

Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič je v torek, 30. januarja 2024 v prostorih veleposlaništva v Berlinu izročila priznanje »Srebrni znak policije za sodelovanje« Policijski akademiji Severnega Porenja - Vestfalije Brühl (LAFP). Priznanje je v imenu akademije prevzel vodja Oddelka za mednarodno sodelovanje, g. Meinolf Schlotmann.

Priznanje je podelilo Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije na predlog Službe generalnega direktorja policije za odlično sodelovanje na področju izobraževanja in usposabljanja med Slovensko policijo in Policijsko akademija Severnega Porenja –Vestfalija Brühl.

Slovenski policisti sodelujejo v mednarodnih civilnih misijah (MCM) misijah že več kot dvajset let. Delo policistov v današnjih MCM vključuje različne vsebinske aktivnosti, kot so humanitarna pomoč tamkajšnjemu prebivalstvu, pomoč pri izvedbi volitev, pri vzpostavljanju pravne države in demokratičnih institucij, demilitarizaciji, demobilizaciji in reintegraciji pripadnikov vojskujočih se strani, pomoč pri vzpostavitvi nove administracije, vojske, lokalne policije ter sodelovanje pri njihovem usposabljanju ipd.

Slovenska policija aktivno sodeluje na različnih usposabljanjih s področja kriznega upravljanja tako doma, kot tudi v tujini oz. državah članicah EU. Nemška policija je v tem primeru zelo aktiven partner na področju izobraževanja in usposabljanja policistov kandidatov za delo v MCM, slovenska policija že od leta 2014, ko je bilo na podlagi neformalnih dogovorov med predstavniki nemške in slovenske policije sklenjeno uspešno dvostransko sodelovanje na tem področju.

Zaradi strokovne, konstruktivne in druge podpore v duhu mednarodnega policijskega sodelovanja je Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije leta 2022 predlagalo podelitev priznanja Srebrni znak policije za sodelovanje Policijski akademiji severnega Porenja - Westfalija Brühl. Zaradi objektivnih okoliščin podelitev priznanja na osrednji slovesnosti ob Dnevu policije ni bila mogoča, zato je Veleposlaništvo RS v Berlinu izročilo priznanje in medaljo za sodelovanje.

Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in vodja Oddelka za mednarodne zadeve in evropsko sodelovanje, g. Meinolf Schlotmann

Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in vodja Oddelka za mednarodne zadeve in evropsko sodelovanje, g. Meinolf Schlotmann | Avtor: Veleposlaništvo Berlin

1 / 2