Skoči do osrednje vsebine

Odziv Agencije za okolje na prispevek Nove24TV glede očitanih pritiskov na strokovno delo Agencije

Objavljamo odziv Agencije za okolje.

Prosimo, da v skladu s 26. in 27. členom Zakona o medijih, zaradi zagotovitve objektivnega poročanja in pravice do popravka zaradi neresničnih navedb, ki jih je novinarka Sara Kovač, v prispevku [Ekskluzivno] Golob pritiska na ARSO: demonizirajte drva, objavljenem na portalu nova24.si, 29. januarja 2024, objavite popravek v taki obliki in na takem mestu, da ima njegova objava enako vrednost kot prispevek, na katerega se nanaša.

V omenjenem tekstu novinarka piše: »Pritisk je tako velik, da naj bi ena izmed vodij na ARSU, ki bi morala biti na voljo Golobu v tem tednu, dejala, da bo šla raje na bolniški dopust, saj  njegovih zahtev ne more zagovarjati, ker niso resnične. »Sicer je te dni zrak res slab, vendar zaradi inverzije in ne drv,« nam sporočajo v uredništvo.« Naj poudarimo, da je navedba novinarke neresnična in zavajajoča. Naj dodamo, da nihče od vodij, ki je odgovoren za spremljanje kakovosti zraka, ni podal take izjave, saj novinarka ni na Agencijo za okolje poslala nobenih vprašanj, ki bi lahko objektivizirala prispevek. Še manj, novinarka je šele po objavi članka poslala vprašanja, kar je nekorektno. Očitno je, da je bil namen članka načrtno zavajati bralca, podati lažne, napačne in neresnične navedbe, z namenom črniti tako Agencijo za okolje kot tudi predsednika vlade. Prispevek nenazadnje posega tudi v njuno dobro ime. 

V nadaljevanju vam pošiljamo odgovore na vaša vprašanja v vaši e-pošti.

Na Agencijo za okolje  se ne izvajajo nikakršni pritiski, niti se niso izvajali v preteklosti. S predsednikom vlade oziroma Uradom predsednika vlade nismo imeli nobene neposredne komunikacije.

Agencija za okolje kot pristojna institucija za spremljanje stanja okolja nepristransko spremlja kakovost zraka in objavlja podatke, ki so plod strokovnih meritev, kakor jih zahteva zakonodaja.  Vse informacije o stanju okolja podajamo objektivno in točno. Meritve so jasne in vsi podatki so preverljivi.

V teh dneh so povišane ravni delcev PM10 in PM2,5 posledica izpustov in temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Izpusti so vse hladno obdobje leta praktično enaki, le redčijo se glede na vreme. Ob temperaturni inverziji v zimskem času se zrak ne meša dovolj, zato ob takem vremenu prihaja do prekomernih onesnaženj zraka.

Na Agencij za okolje delce PM10 kemijsko analiziramo, kar nam omogoča določitev izvora teh delcev. Omembe vredni so sekundarni delci, ki nastanejo s kemijskimi reakcijami iz primarnih izpustov.

V zimskem času, ko se poveča raven delcev, naraste prispevek iz kurilnih naprav in sekundarnih delcev, prispevek delcev iz prometa pa ostaja celo leto enak. Prispevek kurjenja lesa k onesnaženju v zimskem času v Ljubljani je okrog  30 odstotkov, prispevek prometa in dviganja delcev s tal okoli 40 odstotkov, preostanek pa prispevajo sekundarni delci (daljinski prenos onesnaženja).

Vprašanja Nove24TV, ki jih je uredništvo poslalo po objavi prispevka:

Spoštovani.

V uredništvo smo prejeli informacijo zaposlene na ARSO, da Robert Golob izvaja pritiske na ARSO v primeru poročanja o onesnaženosti zraka s poudarkom, da je glavni razlog kurjenja na drva.

Ali to drži? Ali ste imeli kakšne sestanke, telefonske pogovore v prejšnjem tednu z Golobom ali njegovim predstavnikom? In ali drži, da mora biti ena od vaših vodij ta teden Golobu (ali njegovemu predstavniku) na razpolago za pogovore/sestanke?

Prosimo še za razlago, ali je kurjenje na drva glavni razlog za slabšo kakovost zraka v teh dneh v Sloveniji?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Uredništvo Nova24tv