Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. januarja 2024.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.43 sta na štajerski avtocesti, občina Šentjur, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in s tehničnim posegom iz vozila rešili tri pse. Ena poškodovana oseba je bila prepeljane v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 5.44 je v Dolenji vasi, občina Železniki, vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa ter na vozilo avto vleke, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, usmerjali promet in osvetljevali kraj dogodka.

Ob 11.03 sta v naselju Sebenje, občina Tržič, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri oskrbi poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.22 so na štajerski avtocesti, pred izvozom Blagovica, smer Ljubljana, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo, nastala je le materialna škoda.

Ob 10.11 sta na Bratislavski cesti v Ljubljani trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila ter jo predali reševalcem NMP, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 14.40 je v naselju Spodnje Brežnica, občina Poljčane, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom iz vozila rešili nepoškodovano osebo.

Ob 19.44 sta v Ekartovi ulici v Miklavžu na Dravskem polju trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine, odklopili akumulatorja in s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.31 je na solkanski obvoznici v Novi Gorici osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so s tehničnim posegom vozilo izvlekli nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 6.53 je na Tovarniški cesti v Kidričevem osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovanega voznika in nudili pomoč pri prenosu voznika do reševalnega vozila ter očistili cestišče.

Ob 19.02 se je v naselju Koračice, občina Sveti Tomaž, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ormož so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, postavili vozilo nazaj na kolesa ter odklopili akumulator. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.01 so v naselju Mošnje, občina Radovljica, gorele saje v dimniku stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Mošnje in Radovljica so požar pogasili, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero, izmerili morebitno prisotnost nevarnih plinov in prezračili prostore ter stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.37 je ob Zaloški cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana so iz lope iznesli plinsko jeklenko in požar pogasili. Lopa je uničena.

Ob 18.21 so na Kajakaški cesti v Ljubljani gasilci PGD Tacen in GB Ljubljana pogasili kup odpadkov v zapuščenem objektu.

Ob 23.56 so se na Podgorski ulici v Kočevju vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar, pregledali okolico in odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

Izpostava Ptuj

Ob 10.50 je v naselju Brezovci, občina Dornava, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Žamenci in Dornava so požar pogasili, odstranili tleče predmete in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 17.54 je v naselju Črnivec, občina Radovljica, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Brezje na Gorenjskem in Ljubno so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 8.57 sta v naselju Vinska Gora v občini Velenje gorela zabojnika za odpadke ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Vinska Gora in Bevče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.31 je v ulici Cesta Viktorja Svetina, občina Jesenice, iztekalo gorivo iz osebnega vozila na parkirišču. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.13 je v Mircah v Ajdovščini na bencinskem servisu pri polnjenju rezervoarja tovornega vozila izteklo gorivo. Gasilci GRC Ajdovščina so madež nevtralizirali z vpojnimi sredstvi.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.11 je v bližini naselja Bate, občina Nova Gorica, občanka naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 100 milimetrov, mase 11 kilogramov in topovski vžigalnik kalibra 80 milimetrov, mase 0,65 kilograma. Obe najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne in sta avstro-ogrske izdelave.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.02 je v ulici Pod lipami v Celju iztekala voda v stanovanju. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Kranj

Ob 9.41 so v Podlubniku v občini Škofja Loka gasilci PGD Stara Loka iz kleti objekta izčrpali meteorno vodo.

Ob 20.52 so na železniški progi Kranj–Škofja Loka v naselju Virmaše, občina Škofja Loka, zaradi okvare na elektroenergetski napeljavi obstali vlaki. Gasilci PGD Škofja Loka so s pomočjo lestve petnajstim potnikom nudili pomoč pri izstopu iz potniškega vlaka in jih prepeljali na železniško postajo Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.01 so na Dolenjski cesti, občina Škofljica, gasilci PGD Škofljica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili pristojnim službam dostop do onemogle osebe.

Ob 8.41 so v Potrčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Ob 9.57 so na Cesti v Gorice v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom zaprli vodovodni ventil v objektu in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 12.37 so v Rašiški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in omogočili pristojnim službam dostop do preminule osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.09 so v Kosovelovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija prenesli onemoglo osebo iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.10 so na Novem logu v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Nadaljevalo se bo suho in pretežno jasno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Jutranje temperature bodo med -1 in -5, čez dan med 8 in 12 °C.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje torek in v naslednjih dneh pričakujemo preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu celinske Slovenije. Visoke ravni so posledica temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujemo znatnega znižanja ravni delcev.

Predlagamo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Urne vrednosti:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/dnevne_koncentracije.html

Indeks kakovosti zraka:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/amp/

Priporočila NIJZ:

https://nijz.si/moje-okolje/zrak/povisane-ravni-delcev-pm10-v-zraku-priporocila-za-prebivalce/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/