Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanica dr. Polak Petrič na nastopnem obisku v zvezni deželi Brandenburg

Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič se je 29. januarja 2024 mudila na nastopnem obisku v zvezni deželi Brandenburg. V deželni prestolnici Potsdamu se je srečala z brandenburškim ministrskim predsednikom dr. Dietmarjem Woidkejem.

Veleposlanica dr. Polak Petrič in ministrski predsednik dr. Woidke sta govorila o nekaterih aktualnih temah kot so zeleni prehod, migracije in začasni mejni nadzori na notranjih mejah EU. Posvetila sta se tudi aktualni politični situaciji, problemu letalske nepovezanosti med Ljubljano in Berlinom ter prihajajočih volitvah v letošnjem letu.

Spregovorila sta tudi o že prisotnem sodelovanju med Slovenijo in zvezno deželo Brandenburg npr. na področju kulture v okviru Vzhodnoevropskega filmskega festivala v Cottbusu, študijsko izmenjavo z Brandenburško tehnično univerzo ter gospodarsko izmenjavo okoli 163 milijonov evrov (za leto 2022).

Zvezna dežela Brandenburg je po velikosti in številu prebivalcev primerljiva Sloveniji in velika podobnost se kaže, med ostalim, v čudoviti naravi, v ambicioznih politikah varstva okolja.
Interes za krepitev sodelovanja obstaja na obeh straneh, še posebej je prisoten potencial za povečanje gospodarske izmenjave ter okrepitev sodelovanja na področju turizma. Prav tako se kaže interes za imenovanje častnega konzula Republike Slovenije v Brandenburgu.

Cilj obiska veleposlanice dr. Polak Petrič je bil navezava stikov na najvišji ravni ter pregled možnost za še večje sodelovanje v prihodnje.

Nastopni obiski veleposlanikov v zveznih deželah so del običajne diplomatske prakse v Nemčiji, ki je federalno urejena država. Zvezne dežele imajo pristojnosti na številnih področjih, tudi na področju kulture in gospodarstva in so tako prvi sogovornik za krepitev regionalnega sodelovanja.

Veleposlanica dr. Polak Petrič in ministrski predsednik dr. Woidke

Veleposlanica dr. Polak Petrič in ministrski predsednik dr. Woidke | Avtor: Volker Tanner, Staatskanzlei Brandenburg