Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. januarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj 

Ob 13.07 si je na Kriški gori, občina Tržič, pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Tržič in Kranj so jo s pomočjo ekipe s helikopterjem LPE oskrbeli na kraju in prepeljali v UKC Ljubljana. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.22 si je pri sestopu s Sončnice, občina Ajdovščina, pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina so pohodnico oskrbeli na kraju in jo prenesli v dolino. Reševalci NMP Ajdovščina so poškodovanko prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.03 si je pri spustu z Zelenice, občina Tržič, turna smučarka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so poškodovanko oskrbeli na kraju dogodka in jo prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tržič.

Ob 13.22 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci na smučišču, v UKC Ljubljana pa jo je prepeljal helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.20 se je na cesti Velike Malence–Dolenja Pirošica, občina Brežice, osebno vozilo prevrnilo na streho in obstalo na cestišču. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in vozilo postavili na kolesa.

Izpostava Celje

Ob 10.10 je na cesti Ljubija–Letuš, občina Mozirje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji ter vlečni službi pri odvozu vozila. Dve poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Ob 21.51 sta v Senovici, občina Šmarje pri Jelšah, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 19.09 je v Dolenji vasi, občina Železniki, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo postavili na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.31 sta na Brniški cesti v Vodicah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Vodice in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, počistili cestišče in usmerjali promet. Poškodovanih ni bilo.

Ob 9.27 sta v naselju Turnše, občina Domžale, v križišču trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP pa so pregledali udeležene osebe.

Ob 19.31 je na avtocesti Domžale–Šentjakob, občina Ljubljana, trčilo pet osebnih vozil. Gasilci CZR Domžale in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.23 je v Dolenji Trebuši, občina Tolmin, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilca PGD Dolenja Trebuša sta vozilo izvlekla na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 3.53 je v naselju Hotemaže, občina Šenčur, gorelo ostrešje v stanovanjski hiši. Gasilci GARS Kranj, PGD Hotemaže, Visoko-Milje, Šenčur, Srednja vas pri Šenčurju in Olševek so požar omejili in pogasili ter s folijo prekrili poškodovani del ostrešja.

Ob 19.04 so na Kidričevi cesti v Škofji Loki gasilci PGD Trata pogasili žarišča nedavnega požara skladišča v industrijski coni.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.50 je na Celovški cesti v Ljubljani gorelo na hodniku večstanovanjske stavbe. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili požar, prezračili objekt, opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov ter pregledali okolico.

Ob 19.09 so v Savljah v Ljubljani gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj, izpraznili vsebino peči in tuljave, opravili pregled s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 9.36 je v Ulici Planinčevih v Miklavžu na Dravskem polju gorel leseni del električnega droga. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju so pogasili požar.

Ob 17.03 so v naselju Spodnji Slemen, občina Selnica ob Dravi, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slemen so počakali do izgoretja saj in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.32 je v naselju Pivola v občini Hoče-Slivnica ob ribniku gorela brunarica velikosti 5 x 5 metrov. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Hoče, Bohova in Hotinja vas so požar pogasili. Objekt z vso opremo je v celoti uničen. Materialna škoda še ni ocenjena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 16.44 je na gorenjski avtocesti med Radovljico in Lescami, občina Radovljica, gorelo hibridno osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice, Kranj in PGD Radovljica so požar pogasili s peno ter odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.36 se je na hitri cesti H4 v smeri Razdrtega, občina Vipava, zaradi tehnične okvare na motorju kadilo iz osebnega vozila. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Vipava in Podnanos so odklopili akumulator ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 je Pod Hruševco na Vrhniki gorel zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Vrhnika so pogasili požar.

Izpostava Maribor

Ob 20.30 je v Majcigerjevi ulici v Mariboru gorel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 16.33 je v naselju Tirosek, občina Gornji Grad, otrok na brežini vodotoka naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta zavarovala kraj dogodka, odstranili in na varni lokaciji uničili ročno bombo Mills, angleške izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.12 so v naselju Sveta Ema, občina Podčetrtek, gasilci PGD Pristava pri Mestinju nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP in jo nato prenesli do reševalnega vozila.

Ob 21.39 so na Tomšičevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri dvigu in oskrbi obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 20.02 je v Ulici Nikole Tesla v Kranju iztekala voda v gostinskem objektu. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventil.

Ob 21.44 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz pokvarjenega dvigala rešili osebo in izklopili dvigalo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale v večstanovanjskem objektu ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Domžale omogočili dostop do poškodovane osebe, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.24 so na Štajerski cesti v Ljubljani gasilci PGD Črnuče odstranili drevo, ki je viselo na cesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.07 so v gozdu pri naselju Skrilje v občini Ajdovščina gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč pri prenosu občana, ki je nenadoma obolel.

Ob 22.10 so v naselju Trtnik, občina Tolmin, gasilci PGD Podbrdo nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri prenosu poškodovane osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.42 so v Ulici 1. junija v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zdravstvenemu osebju omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 15.30 so v Spodnjem Prhovcu v naselju Izlake, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Izlake s tehničnim posegom razžagali in odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Nadaljevalo se bo suho in precej jasno vreme z nekaj megle po dolinah. Jutranje temperature bodo okoli -5, najvišje dnevne med 6 in 11 °C.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/